Manters i Guàrdia Urbana han tingut moments de tensió que darrerament s'han visibilitzat. Conscients de la complexitat de la situació, (POSPO) SOS Racisme denuncia que en els darrers sis anys tenen constància de 68 casos d'abús de la Guàrdia Urbana per racisme o xenofòbia. D'aquests, la meitat han estat sobre manters. I en aquest col·lectiu han detectat 12 casos d'agressions físiques. Segons SOS Racisme sempre que hi ha agressions, els ferits més greus són els vendors ambulants. Però els casos d'abús per racisme també es produeixen quan se'ls identifica pel color de la pell sense sospita raonable de delicte o quan se'ls deté amb identificacions que han fet els mateixos agents. SOS Racisme avisa que les dades de casos d'abusos racistes poden ser més, que són una pràctica habitual i reclama a l'Ajuntament que ho investigui. "Dins aquest col·lectiu i a partir d'alguna actuació policial s'estan vulnerant drets d'aquestes persones amb una motivació racista, per tant, considerem que l'ajuntmaent, i auqest ajuntament, hauria de doanmr respostes. Hauria de ser més actiu" L'Ajuntament nega que sigui una pràctica habitual, defensa el cos de la Guàrdia Urbana i aclara que si es detecta algun cas s'investigarà. "Rebutjo les sospites generalitzades, perquè són inquisitorials, i en canvi sí que recolso tota denúncia o acusació i si es demostra seré le primer que adoptaré les mesures necessàries. " SOS Racisme denuncia que en els darrers sis anys només hi ha dos policies imputats per agressió.

Segons les dades de l’informe, la Guàrdia Urbana ha protagonitzat 68 casos d’abusos des de 2010, 36 dels quals han estat contra venedors ambulants. En canvi, asseguren que només s’han imputat dos agents des de 2011. Les acusacions sobre els manters acostumen a ser per delictes contra la propietat industrial, d’atemptat o resistència contra agents de l’autoritati lesions a terceres persones.

L’ONG denuncia que la Guàrdia Urbana actua amb arbitrarietat en molts casos, i assegura que es produeixen identificacions per perfil ètnic, detencions il·legals i atestats redactats per justificar actuacions policials.

Segons SOS Racisme, les conseqüències de les accions que s’inicien contra els membres del col·lectiu de manters tenen conseqüències administratives, ja que els pot dificultar l’accés o la renovació del permís de residència. També té afectacions psicològiques, pel fet de viure amb “por constant”, i genera que l’opinió pública criminalitzi aquestes persones.

L’Ajuntament nega que hi hagi una pràctica generalitzada d’abusos racistes a la Guàrdia Urbana. El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, defensa l’actuació del cos policial i alhora assegura que si hi ha denúncies d’abusos per part d’alguns agents, aquestes s’investigaran.