ple municipal Barcelona 28 octubre 2022

(ACN / Redacció) El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposta en defensa de l’amnistia i l’autodeterminació amb els vots de BComú, ERC i Junts. En canvi, el PSC, Cs, el PP, Valents i la regidora no adscrita hi han votat en contra. El text s’ha debatut a petició dels dos grups independentistes en una sessió extraordinària després del plenari ordinari d’octubre.

La proposta aprovada recull que l’Ajuntament de Barcelona defensa l’amnistia “entesa com a la necessitat d’una solució col·lectiva i integral per a totes les persones exiliades, encausades i represaliades“. També defensa l’autodeterminació “com la necessitat d’un marc de resolució democràtica basat en el respecte a l’exercici de la lliure determinació de la societat catalana“.

“Intensificar el diàleg”

Un tercer punt, incorporat com a esmena de BComú, demana intensificar el diàleg entre les institucions per una reforma del Codi penal per evitar “la repressió d’idees polítiques, que han de poder-se expressar i defensar amb absoluta llibertat en democràcia”. Tot plegat, mentre es duu a terme la iniciativa parlamentària per aprovar la Llei d’amnistia, que haurà de passar per una majoria parlamentària al Congrés dels Diputats.

Elisenda Alamany (ERC) ha defensat que fa més de 10 anys que “una majoria vol decidir lliurement el seu futur i ho vol fer votant”. Des de Junts, Neus Munté ha demanat la desjudicialització i ha reivindicat “sí a la democràcia i sí a la llibertat d’expressió”. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra (BComú), ha apuntat que el seu partit “mai no serà un obstacle” per trobar una solució i desjudicialitzar el conflicte.

La tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC) ha demanat “no tornar a la política de trinxeres” i ha defensat “consens i diàleg”. Des de Ciutadans, Paco Sierra ha demanat als independentistes que “deixin d’enganyar perquè la independència és impossible”. El popular Josep Bou ha afirmat que demanar l’amnistia està “fora de lloc” i Eva Parera (Valents) ha apuntat que la proposta debat és “una il·legalitat i un insult”.