El ple d’aquest desembre arriba més tard del que sol ser habitual, en plenes festes nadalenques. Després de setmanes de negociacions i entrebancs, el Plenari ha d’aprovar definitivament aquest dimarts les ordenances fiscals per a l’any que ve. El govern té el suport garantit ja d’Esquerra i el PSC, i molt probablement també el de la CUP. En canvi, CiU, Ciutadans i PP hi votaran en contra. El projecte d’ordenances fiscals que es porta a votació varia molt de la proposta inicial que va fer el govern el mes d’octubre, però també varia substancialment respecte al que es va aprovar inicialment en un ple extraordinari el mes passat. Tot plegat, fruit de les negociacions amb els grups.
Un dels punts que ha variat més és el rebut de l’impost de béns immobles, l’IBI. El govern pretenia congelar-lo a tothom, però en l’aprovació inicial es va acceptar una proposta del PSC per apujar-lo als pisos amb un valor cadastral superior als 100.000 euros. Aquesta proposta, que no tenia el beneplàcit d’Esquerra, s’ha acabat modificant a instàncies del mateix PSC, que va esmenar la seva pròpia mesura. Finalment, s’aprovarà en el ple que l’IBI pugi només a un 2 % dels habitatges de la ciutat, els que tenen un valor cadastral superior als 300.000 euros. Per a la resta de pisos, l’impost quedarà congelat. El PSC defensa el “sí” a les ordenances per a aquesta mesura, amb què veu una progressivitat a l’IBI; i també per a les bonificacions a què s’ha compromès el govern per a indústries culturals i nous emprenedors.
Pel que fa a Esquerra, els republicans han variat la seva oposició inicial a l’increment de l’IBI a canvi de diverses contrapartides esgarrapades al govern. D’una banda, una rebaixa de la taxa de la grua als conductors que no tinguin multes en l’últim any, i una rebaixa del 75 % de la nova taxa de desenganxament de la grua per als conductors que arribin abans que s’emporti el cotxe al dipòsit. ERC també defensa el “sí” a les ordenances per l’acord amb el govern per rebaixar el transport públic als joves de 15 anys segons la renda familiar amb una T-Jove bonificada.
La incògnita del plenari és el sentit del vot de la CUP, que no l’ha volgut fer públic. Els cupaires mantenen en secret quin posicionament tindran, tot i que en l’aprovació inicial de les ordenances van optar pel “sí”. Aquest grup no ha presentat cap al·legació a les ordenances fiscals durant el termini d’exposició pública perquè ja van tenir negociació prèvia amb el govern. Per tant, s’espera que puguin optar pel “sí” o l’abstenció.
Qui ja ha confirmat, en canvi, el vot contrari són CiU, Ciutadans i PP. En total, 18 vots. Convergència opta pel “no” perquè considera que les ordenances d’Ada Colau generen incertesa i auguren un fort increment de l’IBI de cara a 2017. Ciutadans i PP s’hi oposen perquè les ordenances fiscals no preveuen una rebaixa d’impostos, que és la principal bandera que han defensat aquests dos partits. Si finalment s’aproven, les primeres ordenances del govern d’Ada Colau substituiran les vigents fins ara, les de 2012, les úniques que va poder aprovar el govern de Xavier Trias.
El ple estarà marcat també per altres qüestions. En la part d’impuls i control destaquen les proposicions que presenten CiU, C’s i PP, per la coincidència dels temes. CiU demana que al gener es faci un ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat, mentre que Ciutadans proposa que aquest debat es faci en el ple ordinari del mes de gener. El PP, per la seva banda, demana que en el proper ple ordinari el govern presenti el Programa d’Actuació Municipal i el Pla d’inversions per s aquest mandat. El cas és que tot just aquest dilluns, el govern ha aprovat en comissió celebrar el mes de gener un ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat a partir d’un informe, tal com ja es feia en el mandat anterior. A més, el govern ha acordat que en el ple ordinari del mes de gener, previst per al dia 29, es farà un primer debat sobre el PAM, que després se sotmetrà a un procés participatiu.
La sessió també ha de sotmetre a votació un canvi en el Reglament orgànic municipal, el ROM, perquè els plens es puguin fer fora de l’Ajuntament en edificis municipals. El govern no va tenir els suports necessaris a la Comissió de Presidència de la setmana passada, i caldrà veure si els obté ara. Els grups no accepten que sigui només l’alcaldessa qui tingui la potestat per decidir el canvi d’ubicació dels plens i, a més, tampoc no els agrada que el motiu sigui per causes d’interès general i demanen que sigui només en casos de força major.
El ple arrencarà amb el debat de l’Informe 2015 sobre la situació de les persones sense llar a Barcelona. El document mostra una estabilització del nombre de persones sense llar a la ciutat, tot i l’agreujament de les condicions econòmiques. Fruit d’aquest informe, es va anunciar també que Barcelona tindrà un grup d’experts format per persones que hagin viscut al carrer i que puguin fer servir aquesta experiència per millorar les polítiques d’atenció a aquest col·lectiu.
En la part d’impuls i control, Esquerra presenta una proposició perquè el govern arribi a acords amb les empreses de funerària perquè informin i disposin de tarifes socials. El PSC, per la seva banda, demana un acord a tres bandes amb amb el Ministeri de Cultura i la Generalitat per traslladar a Barcelona el fons de l’agent literària Carmen Balcells i es busqui un equipament per fer-ne difusió. La proposta de la CUP vol que l’Ajuntament reclami al govern català que no s’apliqui la LOMCE i treballi en una nova llei d’educació que substitueixi la LEC catalana.