Per només 30 vots de diferència en la segona ronda, el "no" a investir Artur Mas continua imposant-se en l'assemblea de la CUP. Gairebé un empat tècnic que confirma el que ja apuntaven totes les previsions: la divisió entre partidaris i detractors d'investir Mas dins de la CUP, que està molt igualada. L'opció de dir "no" a la investidura i continuar negociant per un candidat de consens ha aconseguit 1.512 vots, mentre que el "sí" absolut, investir Mas president amb acord, n'ha aconseguit 1.482. Com que cap de les dues opcions ha aconseguit més del 50 per cent dels suports, ha estat necessària una tercera votació. El resultat de la qual encara no ha transcendit, però amb tota seguretat, serà igualment ajustat. Un marge mínim per decidir la governabilitat de Catalunya. La primera ronda ha servit per eliminar el quart escenari, o sigui que l'opció de rebutjar l'acord i la presidència de Mas, amb una abstenció al ple d'investidura, ha estat la primera que s'ha eliminat de les paperetes. A la segona, s'ha descartat l'escenari número tres, donar suport a Mas rebutjant l'acord polític. Una votació en què s'han anat eliminant opcions de la papereta però en canvi han anat augmentat els votants. Fins a les quatre de la tarda no han parat d'arribar nous militants i simpatitzats inscrits per a la trobada. I s'ha passat dels 2.988 de la primera votació fins als més de tres mil de la darrera. El vot ha estat secret perquè així ho han demanat el 42 % dels assistents, un percentatge força superior al 25 % que s'havia fixat com a límit. I això ha retardat més el recompte.
Les dues primeres voltes han donat uns resultats molt ajustats entre els partidaris del “sí” a la investidura d’Artur Mas i els que volen refusar-la. Un frec a frec que ha acabat en empat a la tercera votació i que evidencia una fractura interna de la formació cupaire. Ara la direcció del partit ha de decidir què cal fer el proper 2 de gener en un consell polític. En declaracions als mitjans, el diputat de la CUP, Antonio Baños, ha negat que la situació sigui de “bloqueig o de divisió” i ha assegurat que l’empat “no planteja un problema, sinó un repte”. Pel que fa a la diputada del partit, Anna Gabriel, ha declarat que “cal un altre candidat que impliqui consens”.
L’assemblea havia d’acabar amb dos possibles escenaris en funció dels resultats: noves eleccions al març o afavorir la investidura d’Artur Mas. Però l’empat tècnic planteja una situació d’incertesa i caldrà esperar al 2 de gener per veure què decideix fer la CUP.
Les xifres pas a pas
En la primera votació, l’opció guanyadora amb el 47% dels vots ha estat la de rebutjar una presidència d’Artur Mas i continuar les negociacions. Amb 59 vots menys i un suport del 45% dels assistents, la opció del “sí” a la investidura i al pla de xoc ha quedat en segon lloc. Pel que fa a la tercera opció, la d’investir president Artur Mas però rebutjar el pacte amb Junts pel Sí, només hi han donat suport el 3,6 % dels participants a l’assemblea. L’última de les quatre opcions era rebutjar la investidura i també l’acord amb Junts pel Sí. Aquesta opció ha estat la menys votada amb un 3,4 % dels vots i, per tant, descartada de cara a la segona volta.
Si mirem les xifres de la segona votació, l’opció més votada ha estat, novament, rebutjar la investidura d’Artur Mas, amb un 49,70 % dels vots, per davant del 48,71 % que han votat que “sí” a investir-lo i a donar suport al pla de xoc amb Junts pel Sí. Finalment, la tercera opció ha estat la menys votada amb el suport d’un 0,92 % dels votants. El fet que cap de les opcions hagi superat el 50 % dels vots ha obligat a fer una tercera volta amb les dues opcions més votades.
Finalment, en la tercera volta el resultat ha estat d’un empat amb 1.515 vots entre el “sí” a Artur Mas o refusar-ne la investidura. Tot en una assemblea en què el vot ha estat secret perquè així ho han demanat el 42 % dels assistents, un percentatge força superior al 25 % que s’havia fixat com a límit. Fet que ha retardat més el recompte.
La jornada, que s’ha allargat durant 12 hores, s’ha seguit amb intensitat des de les xarxes socials, fins al punt que el hashtag #ANECUP s’ha convertit en trending topic a Twitter. Un cop s’han sabut els resultats, les xarxes han estat un bullidor de comentaris.