L'aprovació definitiva de les ordenances fiscals sembla que, finalment, ja està encaminada. El govern municipal ha incorporat la majoria de les propostes presentades per Esquerra, el PSC i la CUP i, si res no se surt del guió previst, es podran aprovar finalment la setmana vinent. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Em sembla que són unes ordenances progressives, redistributives, que tenen un sentit ambiental i social i que per nosaltres són molt millors que les ordenances que teníem abans. Teníem unes ordenances de 2012 i creiem que Barcelona no es pot permetre continuar amb les ordenances de Convergència i Unió." A proposta del PSC, en el capítol d'impostos s'ha corregit l'increment inicial previst per a l'IBI. Ara només augmentarà per als habitatges amb un valor cadastral superior als 300.000 euros, un 2 % dels pisos de la ciutat. En aquest cas, l'increment serà del 6 %. Esquerra no veia amb bons ulls l'augment de l'IBI en cap cas, però, el govern ha accedit a incloure-hi altres propostes d'aquest partit i sembla que finalment hi donaran suport. El govern preveia inicialment crear una taxa de desenganxament de la grua municipal que reduïa a la meitat el cost de la multa quan es retira el cotxe a peu de carrer i abans que se l'emportin al dipòsit, un aspecte que fins ara no estava regulat. Ara l'executiu ha accedit a reduir-la fins a un quart del preu, tal com demanava Esquerra. Les ordenances també preveuen un estalvi de l'impost de circulació per als vehicles híbrids i l'augment de les tarifes per ocupar l'espai públic per a filmacions. Després de dos mesos de negociacions, tot plegat s'hauria d'aprovar dimarts, en l'últim ple de l'any i les ordenances entrarien en vigor l'1 de gener.

Amb l’acceptació d’algunes de les al·legacions que els partits d’esquerres havien fet a les ordenances fiscals, el govern municipal n’encamina l’aprovació definitiva. Això després que en l’aprovació inicial el PSC i la CUP hi votessin a favor i ERC optés per l’abstenció. A proposta dels socialistes, en el capítol d’impostos s’ha corregit l’increment previst en un primer moment per a l’impost de béns immobles. Ara l’IBI només augmentarà per als habitatges amb un valor cadastral superior als 300.000 euros, que són un 2 % del total de la ciutat. En aquests casos, l’increment serà del 6 %. Aquesta era la posició que defensava el PSC, però ERC preferia que l’IBI es congelés en tots els casos.

Amb les ordenances d’aquest any, l’executiu impulsa una nova taxa de la grua per “desenganxar” el cotxe a peu de carrer i abans que se l’emportin al dipòsit (un aspecte que fins ara no estava regulat i que normalment feia que el conductor sancionat hagués de pagar el trasllat). En un primer moment el govern preveia que aquesta nova taxa fos de 73,85 €, és a dir, la meitat de la taxa global de la grua. Ara, però, l’equip d’Ada Colau ha accedit a reduir-la fins a una quarta part del preu, tal com demanava el Grup Municipal d’ERC. També s’aplicarà un descompte del 15 % en la taxa de grua als qui no hagin tingut multes de trànsit l’últim any, una qüestió que també havien plantejat els republicans.

Segons el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, les primeres ordenances que ha presentat el govern de Barcelona en Comú aquest mandat són “molt dialogades” i destaca que han incorporat moltes propostes de grups de l’oposició. “Són ordenances progressives, redistributives, que tenen un sentit ambiental i social i que per nosaltres són molt millors que les ordenances que teníem abans. “Barcelona no es pot permetre continuar amb les ordenances de Convergència i Unió”, ha dit avui Pisarello.