Després de prendre distàncies amb Catalunya Sí que es Pot en les eleccions al Parlament, en què la independència era l’eix central, la implicació ara d’Ada Colau en les generals ha estat un talismà per a la candidatura d’En Comú Podem. La llista encapçalada per Xavier Domènech ha superat el llindar dels 200.000 vots a Barcelona, molts més sufragis dels 176.337 que va obtenir Colau en les municipals del mes de maig.

Tot i que fa de mal veure comparar els resultats de les eleccions municipals amb les generals, el cas és que tots els partits excepte CiU obtenen en aquests comicis al Congrés dels Diputats millors resultats. En el cas d’ERC, la formació republicana es cola a una segona posició insòlita fins ara en unes generals a Barcelona i aconsegueix 50.000 vots més que Alfred Bosch al maig. Un resultat que en funció del desenllaç de la política catalana pot ser un revulsiu per empènyer un govern de coalició ERC-BComú a l’Ajuntament.

Democràcia i Llibertat, la nova marca de Convergència, ha fregat els 120.000 vots a Barcelona, lluny, però, dels 158.928 sufragis que Xavier Trias va obtenir al maig amb l’antiga CiU. Els resultats, però, afiancen la formació com a primer grup de l’oposició al marge d’ERC. El PSC, per la seva banda, ha millorat el suport que va tenir Jaume Collboni en les eleccions municipals, tot i que cau del segon al quart lloc respecte a les eleccions generals de 2011.

El cas de Ciutadans és sorprenent. De la tercera plaça a les municipals cau a la cinquena, tot i que el partit taronja ha obtingut en les generals uns 30.000 vots més que els que va tenir la candidatura liderada per Carina Mejías a l’Ajuntament. Cal tenir present, però, que C’s va ser segona força fa tot just tres mesos en les eleccions al Parlament, amb més de 155.000 vots que no ha retingut del tot. El PP, en canvi, ha millorat en les generals, el suport que va tenir Alberto Fernández Díaz el mes de maig i també els vots obtinguts en els comicis al Parlament, tot i que queda en darrera posició.