Veïns i treballadors del CAP Raval Nord reclamen que la solució política per a la ubicació definitiva del nou centre d’atenció primària no pot trigar més a arribar. Aquest dimarts, 19 de març, se celebra a l’Ajuntament la Comissió d’Economia en què s’ha de debatre el futur del CAP. La plataforma reitera que la solució “només depèn de la voluntat política” i considera que seria “una irresponsabilitat no donar-hi una resposta satisfactòria”. La setmana vinent, a més, es votarà al plenari.

“Si es tractés d’un altre barri no faria 11 anys que esperem”

La Plataforma CAP Raval Nord lamenta l’ajornament del problema. La directora del CAP i membre de la plataforma, Anna Romagosa, assegura que “si es tractés d’un altre barri no faria 11 anys que esperem”. Romagosa ha alertat a més que “potser ens faran cas quan passi una desgràcia”.

De fet, fa uns mesos va caure una pedra de 25 kg de la façana, i les humitats i estat de l’edifici dels anys 30 es degrada dia rere dia. Des del centre recorden que entre les moltes mancances hi ha la sala de pediatria, que és petita i tancada i no permet separar els nadons dels nens més grans que arriben malalts. O bé la inaccessibililtat de les cadires de rodes per les portes.

Més mobilitzacions si no es cedeix la Misericòrdia

Els veïns i treballadors del centre no volen que la decisió no s’ajorni “sine die” “per culpa de la ineficàcia dels partits i dels debats interessats”. Consideren que el projecte s’ha de desencallar “abans que finalitzi el mandat actual” i demanen que els grups municipals “aprovin la revocació del conveni de cessió de l’espai al MACBA i donin llum verda a la construcció del nou CAP”.

Iñaki Garcia, membre de la Plataforma, creu que “ningú pot fer prevaldre l’ampliació del MACBA a la urgència de la salut del veïnat del Raval”. Ha afegit que “la capella de la Misericòrdia és la proposta de consens”, després que la consellera de Salut s’hagi pronunciat també favorable a l’espai.

Rebuig frontal a la proposta d’ERC

La Plataforma ha criticat durament la proposta d’ERC d’ubicar el CAP en un solar de la UB, que la mateixa universitat havia rebutjat. Es debatrà en la comissió de Cultura i Drets Socials d’aquest dimarts al matí. D’altra banda, a la tarda, a la comissió d’Economia és quan s’ha d’aprovar la cessió de la capella per al CAP Raval Nord, i en el ple de la setmana vinent s’ha de fer la votació definitiva.

Els veïns segueixen reclamant la capella de la Misericòrdia com a espai per al CAP i de fet, en el plenari del febrer es va aprovar la primera iniciativa ciutadana de la història municipal, que es va tramitar gràcies a més de 6.000 signatures.

La plataforma +MACBA +Cultura vol mantenir la Capella

Des de la plataforma +MACBA +Cultura demanen “una solució de consens que no passi per perjudicar al MACBA i a la Cultura de la ciutat”. Critiquen la proposta del govern d’Ada Colau d’oferir la Capella de la Misericòrdia per construir el CAP Raval Nord. Asseguren que l’inici de les obres per ubicar la col·lecció permanent de l’equipament museístic a aquest espai es van endarrerir per “la forta crisi que colpejava a la ciutat”. I reiteren que aquesta decisió no la va prendre el museu sinó que va ser el Consorci del MACBA, on també hi participa l’Ajuntament.

El grup format per més de 100 personalitats del món cultural consideren que “construir el CAP a la Capella tampoc és una bona opció, ja que l’edifici està protegit i és difícil adequar-lo a les necessitats” de l’equipament sanitari. També critiquen que “des del 2006 el CatSalut ha rebutjat més de deu alternatives diferents per al CAP Raval Nord”. També asseguren que el projecte d’ampliació del museu a l’edifici de la Capella compta amb un finançament de 5,3 milions d’euros provinents de fons Feder i del Ministeri de Cultura. Diuen que si finalment aquest pla no tirà endavant aquests recursos es perdran.

Comparteix a: