La Plataforma del Raval Nord ha entregat a l’Ajuntament 6.500 signatures per reclamar la ubicació del nou CAP Raval Nord a l’antiga capella de la Misericòrdia. Els veïns demanen als grups municipals que es prengui una decisió en el plenari del mes de febrer. Des de la plataforma reclamen que el nou equipament es faci de forma immediata, i que es respecti el que el mateix Departament de Salut va dir al novembre, quan va donar per bona la ubicació a la capella, com també defensava el consistori.

signatures cap raval

Els treballadors del CAP Raval Nord també protesten

Els veïns no són els únics que reclamen l’equipament. També un grup de treballadors del CAP Raval Nord han fet una aturada aquest dilluns al matí a les portes de l’edifici per exigir un acord que permeti construir el nou centre. Els treballadors mantenen que l’equipament actual, un antic dispensari antituberculós, no cobreix les necessitats actuals de l’assistència sanitària.

Protesta CAP Misericòrdia

El Departament de Cultura vol destinar l’espai a l’ampliació del MACBA

El problema és que l’antiga capella de la Misericòrdia té altres pretendents. El Departament de Cultura fa temps que reclama que l’espai serveixi per ampliar les instal·lacions del MACBA. De fet, aquest dilluns la plataforma+MACBA+Cultura també ha presentat el ‘Manifest pel futur del MACBA. Salut i cultura, tot per al Raval’, signat per reconeguts noms del sector perquè l’antiga capella es destini a usos museístics.

La consellera de Cultura, Meritxell Borràs, també ha defensat aquest dilluns al matí a Catalunya Ràdio aquesta opció. Borràs ha demanat que es respectin els acords que la Generalitat va signar amb l’Ajuntament. L’antiga capella de la Misericòrdia és de titularitat municipal però l’any 2013 l’Ajuntament va signar un conveni amb el patronat del MACBA per cedir l’espai i que el museu pogués créixer. “Si has ofert l’espai a un equipament i, alhora, a un altre, tens un problema”, ha dit en referència al consistori barceloní. També ha demanat evitar entrar en un debat entre Salut o Cultura perquè no s’ha de “renunciar a res”.

El Departament de Cultura va presentar al desembre un estudi tècnic que proposava que la rehabilitació i l’ampliació del CAP Raval Nord es fes per la plaça de Terenci Moix, de manera que el museu podia créixer per la capella de la Misericòrdia. És una opció, però, que el Departament de Salut de la Generalitat ja va descartar.

L’Ajuntament vol revocar la cessió de l’espai

Malgrat el conveni signat el 2013 amb el patronat del MACBA, el govern municipal actual no té intenció de cedir la capella al museu. De fet, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha avançat que portaran la revocació de la cessió de l’espai al proper plenari municipal, al febrer. Segons Pin, el Districte ha avaluat fins a 13 espais per acollir el CAP Raval Nord però ha assegurat que l’únic emplaçament viable és la capella de la Misericòrdia.