El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha justificat aquest divendres la retirada del llaç groc i de la pancarta en suport de l’Open Arms de la façana de l’Ajuntament. Asens ha assegurat que han acatat l’ordre de la Junta Electoral perquè “la nostra voluntat és no contribuir a generar més tensió” ni a “crear un clima no propici per al debat d’idees” durant la campanya electoral.

A més a més, Asens ha afegit: “No volem que ningú pensi que usem les institucions en benefici propi ni per alimentar polèmiques de símbols”. Aquestes paraules de Jaume Asens arriben l’endemà que el govern Colau decidís acatar l’ordre de la Junta Electoral per retirar el llaç groc.

La CUP i ERC en demanen la reposició

La retirada de les pancartes (la del llaç groc i la d’Open Arms) també ha provocat la reacció d’alguns grups de l’oposició. Xavier Trias (PDeCAT) ho ha qualificat d’indignant i ha lamentat que “algun dia ens prohibiran portar el llaç groc a la solapa”, mentre que la CUP ha anat un pas més enllà i ha demanat a l’alcaldessa que torni a penjar el llaç. La regidora cupaire Maria Rovira ha dit que “per no retrocedir davant de l’extrema dreta és imprescindible que es torni a posar el llaç”.

Per la seva banda, el candidat d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall, demana a l’alcaldessa que abandoni l’ambigüitat, que rectifiqui i que torni a col·locar el llaç groc com a mínim fins a esgotar la via dels recursos. En declaracions a l’agència EFE, Maragall ha considerat que “la Junta Electoral està assumint el mateix paper que el Tribunal Suprem, però en el seu àmbit específic, és a dir, tot val contra la llibertat d’expressió a Catalunya”.

PP i Cs celebren la retirada del llaç groc

En canvi, els partits constitucionalistes de l’Ajuntament han celebrat la retirada de la pancarta. Carina Mejías (Cs) ha dit a l’alcaldessa que “complir la llei no és una opció, és una obligació”.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha celebrat que la Junta Electoral hagi donat la raó a la denúncia que havien presentat els populars per demanar la retirada de la pancarta. Fernández Díaz creu que ara l’Ajuntament “torna a ser de tots”, i que Barcelona ha unit allò que la independència separa.