Amb totes les fotos que s’estan recollint als casals de gent gran de Sant Genís i de la Teixonera es farà un arxiu digital i un documental sobre la història d’aquests barris. “Són barris que tenen molta identitat perquè s’ho han hagut de fer tot sols, però alhora no tenen una memòria definida amb un relat concret”, explica Mariona Prat, cap de projecte del Pla de barris en aquestes dues zones. A la Trinitat Vella també es treballa la memòria del barri recollint fotos i vídeos antics dels veïns.

església sant genís agudells

A la Trinitat Nova es potencien les accions que ja duien a terme les entitats del barri amb l’objectiu de connectar les generacions més grans amb les més joves. A la Marina s’ha optat per impulsar la memòria del barri amb les activitats d’entitats com la Fàbrica de Creació el Graner o el Teatro de los Sentidos.

En el cas del Bon Pastor, s’està ultimant el projecte d’un centre d’interpretació de les cases barates i tot el que van significar per al barri. “En fem patrimoni no per explicar en si mateixes les cases barates sinó per explicar l’habitatge de la ciutat”, explica el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes. A la Verneda i la Pau, la recuperació de la memòria es fa a través d’un àlbum de cromos sobre el barri i un joc de memòria.

Pisarello, a Manuel Valls: “Barcelona no es pot fer sense els seus barris”

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha aprofitat la presentació dels projectes de memòria del Pla de barris per carregar contra la possible candidatura de Manuel Valls a l’alcaldia. Pisarello ha recriminat a l’ex-primer ministre francès que en una entrevista recent no sabés quants barris hi ha a la ciutat. “Una persona que aspira a governar la ciutat ha de conèixer la memòria i els problemes reals dels barris”, ha afirmat Pisarello, que ha convidat Valls a fer una passejada pels barris.

Amb les entitats i persones que participin en la recuperació de la memòria popular dels barris, l’Ajuntament farà una biennal de memòria viva a principis del 2019. La cita serà a El Born Centre de Cultura i Memòria i constarà de debats, exposicions i presentació de projectes. Pisarello ha dit que amb aquesta biennal es fa d’El Born “una àgora plural de la memòria de totes les Barcelones” i no “un temple amb una visió reduccionista del país” que al seu parer va fer el govern de Xavier Trias.