conferencia Pat Cox
Foto: Arnau Martínez / Maria Pratdesaba (ACN)

(ACN/Agències) L’expresident del Parlament Europeu (2002-2004), Pat Cox, ha advertit que la Unió Europea necessita augmentar la seva despesa en defensa “per la seguretat col·lectiva i per donar suport a Ucraïna”. Ho ha dit en un acte per celebrar el 25è aniversari de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona on també ha assegurat que ens trobem en “l’era de la incertesa”. Cox ha afirmat que la democràcia està en “recessió” a causa de l’augment de dictadures i democràcies “il·liberals”. Per això ha insistit que les eleccions europees del juny seran “estratègiques”, tant en l’àmbit europeu com en el nacional. Així mateix, ha vaticinat que la dreta s’imposarà als comicis i que el PEE repetirà al capdavant de la Comissió Europea.

Cal aconseguir “una estabilitat ucraïnesa”

Cox ha destacat que ha d’arribar com més aviat millor una “estabilitat” ucraïnesa i que això passa per dedicar uns recursos a defensa que caldrà estudiar si es donen en l’àmbit nacional o comunitari, entre d’altres interrogants. L’expresident de l’Eurocambra ha assenyalat que la Unió Europea, malgrat haver demostrat la seva “resiliència” en el passat, mai abans no s’havia enfrontat a una guerra a la frontera.

Les properes eleccions europees seran “estratègiques”

L’expresident del Parlament Europeu també ha reflexionat sobre les properes eleccions europees del 9 de juny que, segons les enquestes, deixarien un paper clau a les forces d’extrema dreta, una “clau” que fins ara jugaven els liberals per pactar a esquerra o dreta les grans polítiques. “Serà una UE més difícil de gestionar internament en un món cada cop més polaritzat i amb menys pes de la multilateralitat”, ha afegit Cox, igualment expectant sobre la possible tornada de Donald Trump a la Casa Blanca just quan les relacions transatlàntiques entre Washington i Brussel·les havien començat a tornar a la seva llera.