Alcaldes i representants de ciutats europees reclamen més presència en la governança de la Unió Europea. Una cinquantena de polítics locals s’ha reunit aquest dimecres al MNAC per fer un front comú i aconseguir veu i vot a les institucions europees. Amb aquest objectiu, han elaborat una declaració conjunta.

La veu de la Unió Europea s’ha de fer valdre més que mai, la Unió Europea s’ha d’apropar als ciutadans a través de les ciutats”
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona

El text s’ha presentat en el marc de l’Smart City Expo i arriba quan falten set mesos per a les eleccions europees. Les ciutats reclamen al Parlament resultants dels comicis “un seient a la taula”. En aquest sentit, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha reivindicat les administracions locals com “les més properes als ciutadans” i com “les més eficients a l’hora de canalitzar les polítiques d’impacte directe”.

Les grans urbs reclamen més recursos

La declaració critica les polítiques d’austeritat i reclama més descentralització fiscal, justícia social i més recursos per poder prestar els serveis que corresponen als governs locals, a més de garantir les infraestructures que en depenen. També alerten que les diferències socioeconòmiques estan augmentant i remarquen que les dones se’n veuen especialment afectades.

En aquest context, les ciutats reclamen millorar les polítiques urbanes de la Unió Europea i per aconseguir-ho proposen implicar les administracions locals a les presidències de la UE i al Consell Europeu. Per la seva banda, es comprometen a enfortir la democràcia i la participació ciutadana, i a lluitar contra el populisme, la desinformació i les discriminacions.