(ACN) El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha mostrat molt crític amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per haver cancel·lat “unilateralment” la Junta de Seguretat de Catalunya de la setmana vinent. La reunió havia de servir per definir un augment de competències dels Mossos al port i l’aeroport i també en matèria de medi ambient.

En una entrevista a l’ACN, Elena ha expressat el seu “disgust i malestar” i ha advertit que “amb la seguretat no s’hi juga”. També ha vinculat la decisió al fet que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi convocat eleccions el 12 de maig i a interessos “partidistes” del PSC. Ha afirmat que “utilitzar la seguretat com una arma de partit és molt perillós i contraproduent”.

Joan Ignasi Elena ha remarcat que les juntes de seguretat de Catalunya són presidides pel president de la Generalitat i pel ministre de l’Interior, i ha avisat que el fet que Grande-Marlaska l’hagi cancel·lat de forma “unilateral” és “molt inadequat”. Ha recordat que des del 2018 només s’han celebrat dues trobades d’aquestes característiques i ha remarcat que la reunió prevista per a dilluns que ve era la culminació d’un procés de treball i negociació de mesos.

Elena ha detallat que la trobada havia de definir un increment del rol dels Mossos en l’àmbit de la investigació de delictes contra el medi ambient, estendre les competències en l’àmbit portuari, sobretot pel que fa a les intervencions policials “a la làmina d’aigua del port i a les aigües interiors” i establir una major capacitat d’actuació de la policia catalana en l’espai de vol, la zona que hi ha un cop s’han passat els controls de seguretat.

Defensa el retorn de Puigdemont

En un altre ordre de coses, Elena ha assegurat que si Carles Puigdemont es troba fora de Catalunya és perquè és un “exiliat a causa de la repressió política” i ha reiterat que hauria de tenir escorta “tant si és a l’estranger com si torna a Catalunya”. El conseller ha aclarit que “els impediments que existeixen són pel fet que els Mossos han de sortir del territori català i per fer-ho cal una autorització”. En aquest sentit, ha puntualitzat que, en cas que Puigdemont torni, aquesta situació canviarà perquè a Catalunya “aquest requeriment no és necessari”.

12-M: treballar pel PSOE o per Catalunya

Sobre els comicis del proper 12 de maig, Elena no ha tancat la porta a anar a les llistes d’ERC, però ha dit que aquesta és una decisió que haurà de prendre el president del govern, Pere Aragonès. A banda, ha apuntat que en aquests comicis la ciutadania haurà de decidir entre “un govern o un delegat del govern espanyol i entre un president que treballi pel PSOE o un que ho faci per Catalunya”.

Tampoc no ha deixat clar si veu factible un pacte entre Junts i ERC malgrat les desavinences que els dos partits han protagonitzat en la legislatura que tot just acaba. Ha dit que, per als republicans, els pactes s’han de dibuixar a partir de dos horitzons: el social i el nacional. Per això, ha manifestat que l’horitzó és la independència i el camí el referèndum: “Amb qui camini en aquesta direcció ens entendrem, i també amb aquells que caminin en la direcció d’un país que acompanya la gent més vulnerable que fa serveis públics”.