Els 135 diputats electes s’han assegut per primer cop al Parlament. La distribució que s’ha vist aquest dilluns és provisional, en espera que la Mesa i la Junta de Portaveus elaborin l’assignació definitiva, però sí que força simbòlica. Des de la Mesa, es veia com a l’esquerra de l’hemicicle s’hi han col·locat els diputats independentistes, els 62 de Junts pel Sí i els 10 de la CUP. A l’altre costat, han agafat lloc els 25 representants de C’s, els 16 del PSC, els 11 de Catalunya Sí que es Pot i els 11 diputats del PP. A la primera fila, encara s’hi han posicionat el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas i la resta de membres del govern.

En el ple de la sessió constitutiva, els diputats han votat els set membres de la Mesa. Inicialment, ha presidit la sessió la Mesa d’edat, formada pel diputat més gran com a president, Julià de Jòdar (CUP), i els dos més joves com a secretaris, Gerard Gómez (Junts pel Sí) i Joan Giner (Catalunya Sí que es Pot).

Julià de Jòdar ha estat el primer a parlar a la cambra. El diputat ha destacat la majoria independentista que ha sorgit de les darreres eleccions i ha assegurat que l’hemicicle té al davant el repte de resoldre el conflicte amb l’estat espanyol “en els mateixos termes democràtics i pacífics” que han caracteritzat el moviment ciutadà que ha impulsat el procés sobiranista des del carrer. “Ja no ens acontenta el pinso, ni volem canviar la gàbia, volem fugir-ne” ha conclòs. També ha recordat als diputats que “cap govern guanyarà legitimitat si no aplica mesures per pal·liar la pobresa”.

El lletrat major, Antoni Bayona, ha llegit el decret de constitució de la cambra que va signar Artur Mas dimecres passat. Els secretaris de la Mesa han llegit els noms dels diputats electes i, posteriorment, han començat les tres votacions de la Mesa. La primera ha estat per escollir la Presidència, que s’atorga al diputat o diputada que aconsegueix la majoria absoluta dels vots. Una segona ronda ha servit per triar les dues vicepresidències i, per acabar, s’han votat les quatre secretaries.

Carme Forcadell ha estat escollida presidenta del Parlament amb 77 vots a favor, 57 vots en blanc i un de nul. Qui va ser presidenta de l’ANC ha rebut el suport dels diputats de Junts pel Sí, la CUP i cinc membres de Catalunya Sí que es Pot. El diputat de Junts pel Sí Lluís Corominas (66 vots a favor) i el diputat de Ciutadans José María Espejo-Saavedra (56 vots a favor) ocuparan des d’ara la vicepresidència de la mesa. Amb Anna Simó (Junts pel Sí), Daniel Pérez (PSC), Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot) i Ramona Barrufet (Junts pel Sí) a la Secretaria, la mesa queda completa.

Ja com a presidenta, Carmen Forcadell ha pronunciat el primer discurs. Forcadell ha assegurat que l’inici de l’11a legislatura marca l’inici del “procés constituent” i que suposa deixar enrere l’etapa autonòmica. L’expresidenta de l’ANC ha fet una crida als diputats a representar “un poble lliure” i estar a l’altura del moment. Forcadell ha donat per encetada la legislatura i ha acabat dient “visca la democràcia, visca el poble sobirà i visca la república catalana”.