Ciutat Vella és, juntament amb Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu, un dels quatre districtes que acumula més pisos a mans d'entitats bancàries que fa més de dos anys que estan buits. En total, a la ciutat se'n comptabilitzen més de 2.500. Qui n'acumula més és la Sareb, el "banc dolent", amb 562, seguit del BBVA i Anticipa -la immobiliària de CatalunyaCaixa-. L'Ajuntament assegura que les converses amb la majoria d'entitats perquè posin aquests pisos EN lloguer social avancen i esperen tancar els primers acords en breu. No passa el mateix, però, amb la Sareb, amb qui, segons el consistori, la resposta no és bona. Per això, el govern municipal vol posar en pràctica ja les mesures de la nova llei d'emergència habitacional que preveu, entre d'altres, exigir la cessió obligatòria dels habitatges. Aquesta setmana enviarà les primeres cartes perquè cedeixi 400 pisos i, si en un mes no respon, portarà el "banc dolent" als tribunals. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Segueix estesa la mà del diàleg i la proposta de conveni, però si no és per les bones, serà per la llei. Tenim una llei que ho diu molt clarament, és prioritària la funció social de l'habitatge, és prioritari que les administracions facin front a situacions d'emergència habitacional." En paral·lel a tot això, l'Ajuntament manté també l'opció d'imposar multes a les entitats bancàries amb pisos buits que no els destinin a lloguer social. De les 12 que ja ha posat, no se n'ha cobrat cap perquè els bancs hi han recorregut en contra, però tot i així, en prepara onze de noves.
Segons el Registre d’Habitatges Buits de la Generalitat, l’Ajuntament ha informat que a la ciutat hi ha 2.591 pisos a mans d’entitats bancàries que fa més de dos anys que estan buits. El principal tenidor és la Sareb, amb 562 habitatges, seguida del BBVA (510) i Anticipa -la immobiliària de CX- (210). Colau ha explicat que les converses amb la majoria d’entitats perquè donin sortida social als pisos que tenen buits avancen i esperen poder presentar els primers acords en breu. No és el cas del “banc dolent”, amb qui l’alcaldessa ha dit que la resposta ha estat “especialment greu”.
Per això, vol aplicar en aquest cas de forma immediata la llei 24/2015 que preveu la cessió obligatòria de pisos per als grans tenidors amb més de 100 habitatges buits. Concretament, Colau ha explicat que els principals desacords amb la Sareb són que només vol cedir els pisos per un temps màxim de tres anys i el consistori al·lega que, tal com diu la llei, ha de ser de cinc anys. Per una altra banda, el “banc dolent” pretén que l’Ajuntament es faci càrrec de la rehabilitació dels habitatges. L’alcaldessa ha estès la mà al diàleg per arribar a acords amb la Sareb, però ha afegit que “fa quatre mesos que mantenim bones paraules i ara tenim pressa”. Colau ha anunciat que aquesta setmana s’enviaran cartes per reclamar que la Sareb cedeixi 400 pisos i, si no respon en el termini d’un mes, s’anirà als jutjats per reclamar la cessió obligatòria dels pisos buits.
En paral·lel a aquesta opció de la cessió obligatòria dels habitatges, l’Ajuntament manté també les multes coercitives a entitats bancàries que tenen pisos buits des de fa més de dos anys. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha explicat que de les 12 que s’han imposat fins ara per valor de 5.000 euros, 10 s’han recorregut en contra i una correspon a un pis ocupat. En tot cas, no se n’ha cobrat cap encara, i es preveu imposar una segona sanció de 10.000 euros a l’entitat que no ha recorregut la sanció. A banda, Montaner ha explicat que el consistori ja té a punt onze multes més.