“La suspensió de llicències no ho atura tot”. Així ha explicat la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que 55 projectes d’allotjaments turístics tiraran endavant tot i la moratòria. Es tracta de 48 hotels, cinc albergs de joventut i dues residències d’estudiants. Sanz ha justificat que són casos en què la llicència es va atorgar abans del mes de juliol, que se’ls ha de donar el permís per silenci administratiu perquè s’ha superat el termini de tramitació o perquè el projecte disposa de certificat d’aprofitament urbanístic. Aquests supòsits és donen, per exemple, en el projecte per convertir en hotels l’antiga fàbrica Henkel, al Camp d’en Grassot, o la Torre Agbar.

La moratòria ha permès aturar 35 projectes: 30 hotels, tres albergs de joventut i dues residències d’estudiants. Per exemple, el fons d’inversió que va comprar la torre del Deutsche Bank va fer un pas enrere i va renunciar a la construcció d’un hotel a l’edifci. Janet Sanz ha defensat que “les dades confirmen la urgència de la mesura pel creixement il·limitat de l’ús hoteler”.

La mesura ha aixecat crítiques entre els inversors que ja tenien previst materialitzar els seus projectes. L’Ajuntament ha reconegut que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès a tràmit 16 recursos contra a suspensió. La promotora Núñez i Navarro i la Universitat de Barcelona en són exemple.

En roda de premsa, Sanz ha explicat també que s’engegarà un procés participatiu per elaborar un pla especial de regulació d’allotjaments turístics. Durant els pròxims mesos s’exposarà als veïns i es recollirà el posicionament dels agents implicats. Està previst que la normativa s’aprovi el març de 2016, just abans que s’aixequi la moratòria de llicències hoteleres a Gràcia.