La cimera d’alcaldes sobre refugiats que s’ha fet al Vaticà ha acabat aquest dissabte sense la presència del papa Francesc, a diferència del que havia anunciat la Pontifícia Acadèmia de les Ciències. Tot i això, l’alcaldessa, Ada Colau, ha dit que la cimera ha servit per avançar en la creació d’una xarxa de ciutats refugi i que el Vaticà ha fet seves les demandes de les ciutats envers els refugiats.

Fonts oficials han assegurat que l’assistència del papa a la cimera no estava del tot confirmada, malgrat el que s’havia dit des de l’organització. Tot i així, l’absència del pontífex ha sorprès els assistents, que han vist com la Casina Pius IV s’ha blindat per la possible assistència de Francesc.

L’alcaldessa, Ada Colau, que quan ha marxat desconeixia els motius de l’absència del papa, ha evitat cap polèmica i ha afirmat que el Vaticà ha assumit les demandes que la setantena d’alcaldes participants han fet. Entre aquestes reivindicacions hi ha la creació d’una xarxa de ciutats refugi per intercanviar experiències i també la idea que els municipis necessiten més recursos per facilitar l’acollida dels sol·licitants d’asil.