JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania "Els treballadors municipals no en tenen coneixement i els hem de formar perquè sapiguen utilitzar-ho, sapiguen detectar quan hi ha un comportament irregular d'algun funcionari, d'algun polític i puguin canalitzar-ho. // Volem convertir l'Ajuntament en un bastió de protecció dels drets humans i volem que els funcionaris siguin actors actius en aquesta protecció."

Es tracta d’un pla de formació en drets humans, diversitat i transparència que s’emmarca en la mesura de govern Barcelona, Ciutat de Drets, presentada al juny, que ja preveia una formació als treballadors públics, amb l’objectiu, per part del consistori, de convertir la ciutat en una referència internacional en la defensa dels drets humans. La mesura es presentarà a la comissió de Presidència la propera setmana.

La proposta pretén dotar de coneixements i eines als treballadors municipals perquè detectin, per exemple, una situació de discriminació en l’accés a un servei públic per part d’una persona LGTBI o una segregació per raons racials. També es preveu que des de Serveis Socials puguin detectar una ordre de desnonament com una possible vulneració del dret a l’habitatge.

Els primers a formar-se seran els agents de la Guàrdia Urbana i els treballadors municipals que es troben en contacte directe amb els ciutadans com són els professionals de les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) i els de l’Institut Muncipal de Serveis Socials.