Qualsevol descripció caòtica de Roma es queda curta amb la realitat. Caminar per alguns carrers d’aquesta capital no és una tasca fàcil en unes vies ja de per si congestionades i amb un transport públic que pels locals és insuficient. A tot això s’hi suma una pressió turística constant per la qual ja hi ha hagut les primeres mostres de rebuig. Tot i que tímidament, de turisme se n’ha parlat aquesta tarda en la reunió que han mantingut l’alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, i Ada Colau. Totes dues tenen en comú que són les primeres dones que han arribat a l’alcaldia d’aquestes ciutats i amb formacions allunyades dels partits més tradicionals. En Raggi, Colau ha trobat una aliada en la xarxa de ciutats que Barcelona lidera per al reallotjament de refugiats. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona “Molts alcaldes i alcaldesses ens estem buscant perquè està clar que hi ha una crisi de la governança que fins ara estava basada només en els estats-nació. I, en aquest sentit, les ciutats estem cridades a tenir un paper més protagonista”. Les alcaldesses també han parlat d’habitatge, el que han qualificat com l’emergència de tota gran ciutat. MARC GARCIA /ROGER TORRES I una ciutat que té greus problemes per afrontar un servei tan bàsic com la neteja, ha decidit aprendre com s’ho fa Barcelona. Les dues alcaldesses han acordat, precisament, que els serveis tècnics de les dues ciutats es trobin per intercanviar experiències en la gestió de residus. Us ho ha explicat des de Roma, Marc Garcia.

Després de coincidir en la cimera sobre refugiats organitzada pel Vaticà, Virginia Raggi i Ada Colau s’han reunit aquest divendres a la tarda per intercanviar impressions de la gestió del dia a dia de Roma i Barcelona.

Tot i que l’acollida de refugiats ha centrat la conversa, Raggi s’ha emmirallat en Barcelona per la xarxa de mercats municipals i, més concretament, per la neteja i la gestió dels residus. Per això, han acordat que els tècnics d’ambdues ciutats compartiran experiències perquè els romans puguin saber com s’ho fan els barcelonins.

Les alcaldesses també han parlat -tot i que tímidament- de turisme. Roma ha estat una de les darreres ciutats a posar en el punt de mira la massificació turística i aquest estiu hi ha hagut les primeres protestes ciutadanes.

Dues alcaldesses amb trets compartits

Més enllà de les preocupacions de gestió que comparteixen, Virginia Raggi i Ada Colau tenen trets característics similars en les seves carreres polítiques. Totes dues han estat la primera alcaldessa de la seva ciutat i formen part de noves formacions, allunyades dels partits més tradicionals.