LUCÍA MARTÍN, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca "Queremos llevar la realidad a los actos electorales del PP en los que queremos enseñar la situación que estan viviendo las famílias afectadas. Queremos poner otra vez encima de la mesa las consecuencias de una ley injusta, de una ley cruel, de una ley criminal que está hecha a medida de los bancos, una ley que el PP no quiso cambiar el año pasado".

Aquesta mitjanit ha començat la campanya dels partits polítics per a les eleccions al Parlament Europeu del proper 25 de maig. Hores després que el PSC, CiU, el PP, ERC, ICV i UPyD hagin començat la tradicional sèrie d’aparicions als mítings i als blocs electorals dels mitjans de comunicació, la PAH vol ser un dels primers moviments socials que irromp en aquest panorama protagonitzat per polítics per fer la seva campanya en contra dels desnonaments.

Els portaveus de la Plataforma entren en campanya per enviar un missatge a Europa en contra dels desnonaments, i als ciutadans per evitar que votin els partits que la PAH considera responsables d’aquesta realitat, en aquest cas i principalment el Partit Popular. Els afectats per la hipoteca assenyalen el poder financer i el polític en aquesta campanya d’escarnis que ha començat bloquejant diverses sucursals bancàries que, diuen, han pressionat el partit que governa per bloquejar les mesures de la ILP.

El mes d’abril de l’any passat, el Partit Popular va bloquejar la iniciativa legislativa popular que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va aconseguir fer arribar al Congrés gràcies a un ampli suport popular i la recollida d’un milió i mig de firmes arreu de l’estat espanyol. Després d’un debat que en un principi els populars també van intentar bloquejar, la majoria absoluta del PP al parlament li va permetre bloquejar (enmig de les crítiques d’entitats socials i partits de l’oposició) una ILP que reclamava la dació en pagament retroactiva, una moratòria per als desnonaments i l’extensió del lloguer social. Mesos després el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va donar la raó a la Plataforma i va declarar il·legal la llei hipotecària espanyola fet que, segons la PAH, va tornar a ser ignorat pel govern del PP.

Aquest és el context que ha fet que avui la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca presenti la seva “campanya” amb l’objectiu, diuen, “d’informar els ciutadans de què suposa votar al PP”, a qui acusen d’haver condemnat a l’exclusió social milers de famílies per governar “en contra de la ciutadania i a favor de la banca”. La plataforma, però, ha advertit que tot i que la campanya inicial se centra en els populars, els “escraches” poden afectar altres partits polítics, sobretot de cara a la campanya de les eleccions municipals de l’any que ve.

Les accions de la PAH han començat a les xarxes socials en forma de campanya a Twitter, amb un vídeo que ja ha començat a difondre’s (ja anteriorment s’havien dirigit als votants del PP) i amb una acció aquest divendres a la plaça de Catalunya, i està previst que continuï amb la presència d’activistes de la plataforma en alguns actes importants dels partits polítics durant la campanya. A més, en acabar l’acte de presentació de la campanya, els membres de la PAH han tallat el trànsit de diversos carrers del centre de la ciutat en dirigir-se a les seus centrals d’alguns bancs, on han protestat en la darrera acció d’avui.

Ningú no pren el relleu com a portaveu després de la renúncia de Colau

En l’acte d’aquest divendres hi ha participat com una més la fins ara portaveu, Ada Colau, després que aquesta setmana s’hagi fet públic que abandona les funcions com a cara visible de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Fonts del mateix moviment han confirmat que ja no hi haurà un portaveu únic, sinó que es designaran múltiples representants de la PAH per a les diferents campanyes i accions que es portin a terme a partir d’ara.

Alguns activistes han demanat a Colau que parli, ja que el d’avui ha estat el primer acte en què s’ha mantingut en un segon pla. L’exportaveu ha augurat una “primavera verda” de la PAH i ha insistit davant els seus companys que hi ha “molta gent vàlida per fer les mateixes funcions” que feia ella. Ada Colau ha recordat que “l’únic que importa és la PAH” i que en aquest moviment “tothom és imprescindible”. Com no podia ser d’una altra manera, Colau ha acabat el seu discurs amb un “sí se puede”.