JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Vam canviar urbanísticament aquesta zona però realment el que era un dels objectius del Fòrum, generar debat mundial, això va quedar coix." ASSUMPTA ESCARP, regidora del PSC "Urbanísticament i mediambientalment va servir, però va fallar molt la complicitat, fer-ho conjuntament. És una ciutat que, o viu les coses o no, i el Fòrum no el va viure com a propi." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "El Fòrum de les Cultures, 10 anys després, no només es ratifica que va ser un fracàs i ens va costar un ronyó, sinó que,a més, es manté l'opacitat dels comptes." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Des del govern, amb tota sinceritat, quan va acabar el Fòrum vam constatar que va ser un fracàs per generar complicitats ciutadanes." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "La ciutat va guanyar-hi més amb infraestructures que es van actualitzar, no hi eren, i la ciutat va perdre com a model perquè en allà es va trencar el model de ciutat que sempre hem defensat."

Avui al govern, el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, apunta que el Fòrum no va funcionar perquè la gent no se’l va fer seu i prova d’això, remarca, és que no se’n faci cap commemoració. “És la demostració que aquest esdeveniment va passar d’esquenes a la ciutadania”, afirma Forn. El primer tinent d’alcalde admet que la intervenció urbanística a la zona era necessària, però que la voluntat de generar debat mundial “va quedar coixa”.

 

Des del PSC, la regidora Assumpta Escarp troba a faltar també la “complicitat” de l’esdeveniment amb la ciutat. “Barcelona és una ciutat que o viu les coses o no, i el Fòrum no el va viure com a propi”, assegura Escarp. La regidora socialista en destaca, però, la transformació urbanística amb l’obertura de la Diagonal al mar i la integració a la ciutat d’infraestructures com la depuradora i la incineradora soterrades.

La veu més crítica al Fòrum l’aporten els populars. “El Fòrum ens va costar un ronyó i va ser un fracàs”, sentencia el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz. El dirigent popular lamenta que, a diferència dels Jocs Olímpics, el Fòrum va concentrar la inversió en una part i no en tota la ciutat, i en critica “l’opacitat” en els comptes. També es pregunta si Trias no commemora els 10 anys del Fòrum perquè Ferran Mascarell, aleshores regidor de Cultura, és avui conseller d’Artur Mas.

El president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, partit al govern durant el Fòrum, critica també la falta de complicitat amb la ciutadania. “Quan va acabar el Fòrum vam constatar que va ser un fracàs per generar complicitats ciutadanes; no ens el sentim nostre”, admet Gomà. El líder d’Iniciativa assenyala com a positiu, però, les infraestructures ambientals que va guanyar la zona, com la depuradora o la planta fotovoltaica.

Un altre dels partits que el 2004 eren al govern, Esquerra, també té avui paraules crítiques contra el Fòrum. El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), Jordi Portabella, creu que l’esdeveniment va tenir “clarobscurs”. “La ciutat va guanyar-hi més amb infraestructures però hi va perdre com a model”, diu Portabella, que lamenta que el Fòrum va trencar la imatge de ciutat densa, compacta i contínua que defensen els republicans.