“Que Ada Colau deixi de ser portaveu, no hauria de ser especialment notícia”, diu la mateixa Colau en la seva carta. Però el fet és que ho és, perquè durant els darrers cinc anys l’activista s’ha convertit en la cara més visible de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que va néixer a Barcelona i ha estès la tasca a tot l’estat espanyol. En una carta que la mateixa Colau ha enviat per correu intern als seus companys de la PAH (que el moviment ha fet pública a través del web), la fins ara portaveu comunica el desig de deixar de ser-ho i ho justifica per motius personals i també per la salut del moviment. Colau afegeix que el canvi de portaveus és “una pràctica de democràcia interna, habitual en qualsevol organització social”.

L’activista i portaveu fa memòria dels cinc anys en què ha format part de la plataforma, i afirma que han intentat aprofitar la popularitat del moviment “assumint contradiccions per l’excés de personalisme, intentant ressaltar sempre la dimensió col·lectiva”. Ada Colau repassa la dimensió mediàtica de la seva tasca en aquest temps, i afirma que convertir-se en la cara visible del moviment ha estat un “privilegi”.

En el comunicat intern, la fins ara portaveu afirma: “en cap cas no penso deixar la PAH, que quedi clar. Seré activista de la PAH fins que em mori i més enllà. Senzillament necessito sortir dels espais de coordinació, deixar de ser portaveu estatal”. La dimensió pública de Colau ha fet que s’especuli amb la possibilitat que passi a formar part d’algun partit polític, fet que ella nega rotundament: “crec que l’actual sistema de partits forma part del problema, i per això descarto el fitxatge individual”.