Foto: RTVE

(ACN / Redacció)  L’escenari de pactes postelectorals ha enfrontat de nou els candidats a les eleccions generals 2023 al debat a set de RTVE, en què s’han intercanviat retrets sobre la configuració del futur govern. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha instat de nou el PSOE a acordar que governi la llista més votada, però el portaveu dels socialistes, Patxi López, l’ha descartat. López ha dit que la “lletra petita” només s’aplica quan guanya el PP, però no el PSOE. “Si fossin Pinotxo, el nas els arribaria fins a Canàries, l’últim lloc on han pactat per treure el govern al partit guanyador, el PSOE”, i per tant “no tenen cap credibilitat”.

El govern “Frankenstein” del PSOE i Sumar i el “Dràcula” de PP i Vox

Gabriel Rufián (ERC) ha respost a la portaveu del PP que personalment prefereix el govern “Frankenstein” (Gamarra ha definit així la possible aliança del PSOE amb Sumar) que un govern “Dràcula” de PP i Vox “que xucla la sang a la classe treballadora”. Aina Vidal (Sumar), ha recordat que cap formació podrà governar sola, i per tant hi ha dos blocs, el PP i Vox, d’una banda, i Sumar i PSOE, de l’altra. “Podem revalidar el govern o anar a les aigües fosques del PP i Vox” i “si ha algun vot de l’esperança, és el de Sumar”.

ETA torna a entrar en escena

Un cop més, ETA ha centrat part del debat. Espinosa de los Monteros (Vox) ha recordat que aquest dijous fa 26 anys de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco, i “fa 26 anys no ens podríem imaginar que estaríem debatent amb el braç polític d’ETA”, que “no ha demanat perdó”.

El portaveu de Bildu, Oskar Matute, ha recordat que fa 26 anys ell es trobava a Ermua demanant l’alliberament de Miguel Angel Blanco, i ha recordat a Espinosa de los Monteros que “els seus discursos d’odi van en contra de la voluntat del poble basc de mirar endavant”. En aquest context, li ha demanat que condemni l’assassinat de Josu Muguruza a mans de l’extrema dreta.

Aina Vidal ha considerat “vergonyós” que Vox i el PP utilitzin el terrorisme i Rufián ha acusat el portaveu de Vox d’utilitzar un “llenguatge guerracivilista” que és “perillós”, perquè “ETA no existeix”. “El que existeix és el feixisme que vostès representen”.

ERC i Bildu reclamen l’autodeterminació

Els portaveus d’ERC i Bildu, Gabriel Rufián i Oskar Matute, han reclamat l’autodeterminació. “No deixarem de demanar poder votar”, ha dit Rufián. A l’altra banda, però, s’hi ha trobat un Patxi López que ha apostat per “la política, el diàleg i solucions compartides”. El socialista també ha retret a PP i Vox que vulguin posar fi a la pluralitat i li ha criticat a Gamarra (PP) que aposti per pactar amb els qui volen “una, gran i lliure” (en referència a Vox).