(Redacció / ACN) Amb la ressaca encara del cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, l’esforç dels partits per a les eleccions generals del 23-J se centra ara sobretot en mobilitzar l’electorat a Catalunya, un vot que podria ser decisiu, per exemple, per al PSC, com ha passat en altres comicis. L’independentisme també intenta incentivar els votants apel·lant a un front català davant dels partits estatals.

ERC redueix l’elecció a dos fronts i el PDeCAT demana “propostes realistes”

Això és el que ha fet la número dos de la llista d’ERC per Barcelona, Teresa Jordà, per qui el debat va deixar “claríssim” que l’independentisme és “l’enemic”. Per això ha plantejat les eleccions com una tria entre dues opcions: o l’Espanya “rància i caduca” de Sánchez i Feijóo o l’independentisme d’Otegi i Junqueras. Des del PDeCAT, el cap de llista, Roger Montañola, també ha parlat de fronts i s’ha posat “a disposició dels partits d’obediència catalana” per fer-ne un a Madrid, però amb la condició que siguin “propostes realistes”.

Els socialistes confien als catalans una possible victòria de Sánchez

Qui també ha apel·lat al vot dels catalans, però en una altra clau, és el PSC. “Tinc la convicció que qui decidirà aquestes eleccions i inclinarà la balança són els catalans amb els seus vots”, ha sentenciat el primer secretari, Salvador Illa. La cap de llista, Meritxell Batet, ha fet una crida a “arrasar a Catalunya” per garantir que Pedro Sánchez sigui president. Amb una desconfiança total ho veu Míriam Nogueras, de número u de Junts: “Només ens volen per treballar, per pagar i per callar. Que els partits que tenen seu a Madrid deixin de posar-se Catalunya a la boca”.

CUP i comuns carreguen contra la política de pactes d’ERC

També des de la CUP, Mireia Vehí considera que les formacions estatals no poden ser “una alternativa” i, en al·lusió als pactes d’ERC amb el PSOE, ha assegurat que “no es pot negociar amb qui ens espia, amb qui ens empresona, amb qui defensa la monarquia”. Un altre posicionament d’Esquerra, el que va avançar Gabriel Rufián d’abstenir-se si el PP és la força més votada, ha estat durament criticat per Sumar – En Comú Podem. “Abstenir-se o mantenir-se al marge que Feijóo pugui arribar a ser president és acceptar que Abascal pugui ser vicepresident”, ha dit Aina Vidal, la cap de llista per Barcelona.

Vox acusa Sánchez de “trair” els catalans

Precisament Vox, en un acte al barri del Gornal de l’Hospitalet, ha buscat també mobilitzar el seu electorat aquí. Hi ha participat el portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, que s’ha dirigit als catalans, especialment als que han estat, segons ell, “traïts” pel govern Sánchez: “Un govern que ha assumit que a tots els catalans els representa el pitjor d’aquesta societat, l’escòria, els separatistes i colpistes”.

El PP aspira a fer “possible” una victòria amb majoria

Fora de Catalunya, a Andalusia, la campanya del PP i Alberto Núñez Feijóo ha continuat, després del cara a cara de dilluns, amb un acte en què el candidat s’ha mostrat confiat a trencar pronòstics com els que no els donaven opcions de governar en alguns territoris de l’estat. “Demostrarem que de la mateixa manera que ha estat possible una majoria a Andalusia o una majoria a Cadis, també serà possible una majoria a tot Espanya”, ha sentenciat.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?