El Partit Popular proposarà al Congrés una reforma del Codi penal per incloure-hi delictes de “sedició impròpia i de convocatòria il·legal de referèndums”. El president del partit ho ha anunciat des de Barcelona, on ha convocat el seu primer Comitè Executiu Nacional, en una declaració d’intencions de la que assegura que serà la seva prioritat: “Tornar la pau, la llibertat i la convivència a Catalunya”.

El líder dels populars ha fixat com a segona prioritat la presència “constant” a Barcelona en els propers mesos, amb l’objectiu que les “forces constitucionalistes” sumin a les eleccions municipals i es facin amb l’alcaldia de la ciutat. “Els barcelonins hauran de decidir si volen que Barcelona sigui la capital europea del populisme, a mans de l’actual alcaldessa; que Barcelona sigui la capital d’una república ruïnosa independent de Catalunya, o la capital d’una Catalunya espanyola, europea, cosmopolita i mediterrània”.

Pablo Casado també ha designat el nou organigrama que l’acompanyarà al capdavant del PP.  El número dos serà Teodoro García Egea. El que ja va ser el seu cap de campanya durant les recents primàries al Partit Popular, exercirà ara com a secretari general de la formació, en lloc de María Dolores de Cospedal. El fins ara sotssecretari de la Sectorial del PP, Javier Maroto, i l’exdirector de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó -tots dos del nucli dur del nou màxim dirigent del partit- ocuparan, respectivament, els càrrecs de secretari d’Organització del PP i de portaveu del partit al Senat.

La portaveu del PP al Congrés serà l’exministra de Sanitat Dolors Montserrat, que formava part de la candidatura de María Dolores de Cospedal per presidir el partit. Esteban González Pons repeteix com a portaveu de la formació al Parlament Europeu.

En el nou equip directiu de Pablo Casado no hi ha cap representant de la candidatura de Soraya Sáenz de Santamaría, amb qui es va disputar l’última fase de les primàries. No s’han posat d’acord en la fórmula d’integració de la candidatura perdedora i els ponts estan trencats fins al punt que Santamaría i el seu equip s’han plantat i no han participat el Comitè Executiu Nacional d’aquest dijous a Barcelona.