“Barcelona esperava més de la reunió”. Amb aquesta afirmació, l’alcaldessa, Ada Colau, ha resumit la trobada de la comissió mixta entre l’Ajuntament i la Generalitat, la primera del govern de Quim Torra que s’ha fet aquest dimecres. Després de tres hores de reunió, Colau ha assegurat que no ha rebut cap compromís ferm de la Generalitat en qüestions com el deute de les escoles bressol o la inversió en habitatge. “Valorem positivament el to cordial, però tot està per fer”, ha sentenciat.

L’alcaldessa ha quantificat en 60 milions d’euros anuals la inversió que la Generalitat ha deixat d’aportar a Barcelona des del 2011, el que ha anomenat “deute ciutadà”. Una xifra que fins ara s’eleva a uns 350 milions. Colau ha dit que és conscient de la situació financera de la Generalitat -“no esperem una recuperació immediata”-, però ha reclamat un calendari per recuperar les inversions pendents. Les dues parts es tornaran a reunir a la tardor.

A la reunió, Colau ha demanat a la Generalitat recuperar la Llei de barris, però ha explicat que el govern català no ho preveu. En el que sí que hi ha hagut entesa és en tornar a convocar la taula conjunta entre les dues administracions per estudiar un possible recàrrec a la taxa turística que reverteixi a l’Ajuntament. Uns ingressos que l’alcaldessa ha dit que es destinarien a compensar les zones amb més pressió.

Artadi ho vincula tot als comptes del 2019

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha explicat que la Generalitat ja treballa en el pressupost del 2019 i que és en aquest marc en què es podran concretar els compromisos amb Barcelona. Artadi ha assegurat que el govern té la voluntat de recuperar el finançament a les escoles bressol i que tot dependrà de si s’aproven els comptes del 2019. En aquest sentit, ha fet una apel·lació al grup parlamentari dels comuns per negociar-los.

Sobre el “deute ciutadà” amb Barcelona, Artadi ha replicat que la Generalitat ha patit una “reducció dramàtica” de recursos provinents de l’Estat. “Mentre Colau perdia 60 milions, nosaltres en perdíem 10.000”, ha etzibat la consellera, que s’ha mostrat oberta a fer un calendari sobre les prioritats que té la ciutat en funció de la disponibilitat econòmica del govern català.