Òmnium Cultural ha denunciat l’actitud del govern central de no tenir voluntat de trobar solucions “democràtiques i dialogades” per a Catalunya i han lamentat que vulguin imposar un govern. Asseguren que la decisió mostra la poca qualitat democràtica de l’Estat. Per això han exigit una resposta “democràtica, unitària i transversal” que concentri les forces democràtiques i sobiranistes i les entitats civils.

De la seva banda, l’Assemblea Nacional Catalana considera que “és el moment de recuperar el mandat de l’1 d’octubre i deixar de cedir davant del xantatge del 155”. En aquest sentit, fa una crida a totes les entitats i organitzacions democràtiques “a manifestar-se de manera clara i contundent en defensa de les institucions legítimes de Catalunya”.

JXC i ERC lamenten el pacte entre els unionistes

Les referències a la mesura que ha pres Rajoy també han arribat de dins de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Eduard Pujol, portaveu de JXC, ha lamentat l’acord entre PP, PSOE i Ciutadans i ha assegurat que “estan participant en una cursa per descobrir qui és més ultra”. El diputat republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha fet servir el mateix símil i ha denunciat “el silenci còmplice dels socialistes espanyols”.

Rull i Turull demanen llibertat per exercir el càrrec

Les primeres reaccions a la decisió de Rajoy han estat, precisament, les de dos dels consellers nomenats per Torra que són a la presó. Tant Josep Rull com Jordi Turull, designats per Torra per encapçalar els departaments de Territori i Presidència respectivament, alerten que la decisió de La Moncloa de no publicar els seus nomenaments podrien constituir un delicte de prevaricació.

 

Els comuns també critiquen la decisió de Rajoy

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, veu absolultament injustificable el manteniment del 155, i ha carregat molt durament contra el PSOE per posar-se al costat de la dreta espanyola. Pisarello també ha dit que cal garantir un govern efectiu que treballi pels ciutadans. Jaume Asens ha assegurat a Twitter que amb aquesta decisió el que pretenen és imposar un 155 indefinit per tenir “una tutela permanent de l’autogovern a Catalunya”.