A la petició enviada al jutge Pablo Llarena, l’advocat Jordi Pina constata que Turull i Rull tenen dret a acceptar els càrrecs de consellers després de ser nomenats pel president Quim Torra. A més, al·lega que no és convenient ser conseller des de la presó perquè dificulta “un adequat acompliment de les seves tasques”.

En aquest sentit, recorda que el secretari d’Organització del PSOE, José Luís Ábalos, i el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, van dir recentment que l’existència de càrrecs polítics presos dificulta buscar solucions en aquesta causa i cita algunes de les declaracions dels dos representants polítics. A més, Pina ha recordat que es preveia aixecar l’aplicació del 155 un cop nomenat el nou govern català.

De moment, els dos polítics empresonats han agraït l’encàrrec de Quim Torra a través de les xarxes socials.

L’advertiment del Govern espanyol

El govern de Mariano Rajoy ja va avisar el president de la Generalitat, Quim Torra, que els consellers que integressin el nou govern català no podrien exercir des de la presó. “És una qüestió de sentit comú”, va dir el portaveu de l’executiu, Íñigo Méndez de Vigo. Ara es desconeix quin seran els pròxims passos previstos per l’Estat per tal d’evitar que Turull i Rull siguin consellers.