El president del govern català, Pere Aragonès, ha comparegut aquest dimarts a la tarda des del Palau de la Generalitat per anunciar la flexibilització de les mesures per la covid a Catalunya. A partir del 15 d’octubre s’eliminen les restriccions d’aforament i d’horaris que encara hi ha sobre sectors com la cultura, la restauració, el comerç o els esports a l’aire lliure. El president ha subratllat que es fa “un pas de gegant” per tornar a la màxima normalitat.

Al 100 % d’aforament en la majoria d’activitats

A banda de bars i restaurants, comerços i cultura, també s’acaba la restricció d’aforament a universitats, equipaments cívics, fires, congressos, mercats ambulants, parcs d’atraccions, activitats lúdiques en espais tancats, activitats relacionades amb el joc i esports a l’exterior, que podran funcionar al 100 %. En canvi, en esdeveniments esportius a l’interior, l’aforament màxim serà del 80 %.

L’anunci del president arriba el mateix dia en què els crítics a les UCI catalanes han baixat del centenar a Catalunya per primer cop des de l’agost del 2020. Justament, la bona evolució de les dades epidemiològiques és el que permet avançar en aquest retorn a la normalitat prepandèmia. Aragonès ha destacat que són aquestes xifres l’aval “per anar sortint de la situació d’excepció forçada pel coronavirus”.

Una altra mesura que ha anunciat el president de la Generalitat és que el Procicat ha rebaixat el nivell de la pandèmia d’emergència a alerta. Això, ha dit, permet “prendre decisions” com les que avui ha anunciat.

Hem fet els deures. I aquesta és una bona notícia per a molts sectors econòmics i socials, la cultura, per als treballadors i la ciutadania. S’han fet molts esforços, que han donat fruits
Pere Aragonès, president de la Generalitat

Adeu a la limitació d’horari a bars i restaurants

També seliminen les restriccions d’horari a la restauració. Això vol dir que no caldrà que bars i restaurants tanquin a la una de la matinada i, per tant, podran treballar en l’horari prepandèmia. En aquest sector tampoc no serà necessària la distància entre taules ni hi haurà limitació de 10 comensals a l’interior.

L’oci nocturn continuarà al 70 %

En canvi, les sales de concerts, els pubs, discoteques i locals d’oci nocturn  continuaran funcionant amb el 70 % de l’aforament, l’aplicació del passaport de la covid i l’obligatorietat de la mascareta.

El president de la Generalitat també ha anunciat que els festivals de música que es fan a peu dret i a l’interior es faran amb les mateixes condicions que l’oci nocturn.

Pel que fa als esdeveniments esportius, encara es mantindrà la restricció del 80%

La mascareta, obligatòria als interiors

Els president de l’executiu ha fet una crida a la prudència i a la responsabilitat. En aquest sentit, ha recordat que mascareta continuarà sent obligatòria en els recintes tancats.

Per això ha reclamat a la societat que continuï vacunant-se, per bé que ha subratllat que no es pot abaixar la guàrdia i que la mascareta continua sent obligatòria on ho era fins ara.