(ACN/Redacció) El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat l’eliminació de gairebé la majoria de restriccions d’aforament encara vigents a la restauració, la cultura, l’esport exterior, les universitats i els congressos. Des d’aquesta mitjanit l’aixecament de mesures ja està en vigor.

Se suprimeix també el límit màxim d’assistents a esdeveniments i el nombre màxim de persones per taula a la restauració, així com la distància entre elles. La resolució concreta que tampoc no hi ha limitacions horàries en el desenvolupament de les activitats.

Els aforaments en pavellons continua al 80 %

On sí que es mantenen limitacions d’aforament és en equipaments esportius tancats, que continuarà sent del 80 %. La mascareta continua sent obligatòria en espais tancats. La resolució afirma que la situació epidemiològica actual permet fer un avançament “significatiu”. També preveu que es puguin fer concerts, festivals musicals de tots els gèneres i altres esdeveniments culturals amb el públic dret i possibilitat de ball, en equipaments culturals o altres espais especialment habilitats tancats. Diu el document del DOGC que “la identitat de l’activitat justifica sanitàriament que, si es tracta d’activitats en espais tancats, es pugui establir també com a requisit d’accés la presentació del certificat de la covid emès per un servei públic de salut que acrediti la pauta completa de vacunació, una PCR o un test d’antígens negatiu o que s’ha passat la covid en els darrers sis mesos.

Les escoles, l’únic àmbit exclòs de l’eliminació de restriccions a Catalunya

Les escoles han quedat excloses de l’aixecament de restriccions i mantenen el protocol per la covid més estricte. Segueixen els grups bombolla i la mascareta obligatòria a partir de primària. Segons Salut, s’ha de ser “prudent”. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat que el primer lloc on es retirarà la mascareta a Catalunya serà l’escola, però no hi ha data.

Es recomana la ventilació en interiors i mesures per evitar aglomeracions

D’altra banda, es manté la recomanació de no superar les 10 persones en trobades familiars i de caràcter social. Es recomana mantenir la ventilació en espais tancats oberts al públic i altres establiments, ja sigui de manera natural o reforçada. El DOGC també fa menció a establir mesures d’organització per evitar aglomeracions en l’entrada a establiments i actes.

La resolució detalla que la taxa de contagi es troba per sota d’1 i amb una tendència decreixent i afegeix que també baixen les hospitalitzacions. Per tot plegat, Salut justifica que es pot fer un pas endavant important en el procés de desescalada iniciat en les darreres setmanes.