Amb el Pla Especial Urbanístic, el consistori divideix els clubs cannàbics en dos grups: els que hi ha al centre i els que es troben a la resta de la ciutat. Els futurs locals de Ciutat Vella, Gràcia i altres nuclis antics hauran de situar-se, com a mínim, a 150 metres dels centres docents, sanitaris o altres equipaments ciutadans, mentre que la resta de clubs només estan obligats a guardar una distància de 100 metres.

D’aquesta manera, el govern municipal ha volgut suavitzar l’ordenança que es va aprovar al maig de 2015, poc abans del canvi de mandat. El pla inicial era més estricte i obligava tots els clubs de cànnabis a distanciar-se 150 metres de qualsevol equipament públic amb activitats. En conseqüència, es preveia el tancament de 112 clubs que no complien aquest requisit; ara, a banda de ser una condició més flexible, només s’aplicarà als futurs establiments que es vulguin instal·lar a la ciutat.

El pla inclou altres requisits tècnics que, en aquest cas, hauran de complir tant els nous locals com els que ja existeixen. D’una banda, les associacions s’hauran d’ubicar en plantes baixes sense superar els 200 metres quadrats de superfície. A més, l’entrada ha de tenir doble porta per evitar la contaminació acústica, i a l’interior és obligat tenir una xemeneia per garantir la sortida del fum i l’olor sense afectar els vianants.

Els clubs agrupats a la Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (FedCAC) i la Federació d’Associacions d’Usuaris del Cànnabis (CatFAC) veuen amb bons ulls la normativa. Segons el president de la FedCAC, Albert Tió, és un primer pas per regular el consum d’aquesta substància a Catalunya: “Barcelona pot ser un referent per a la resta de ciutats”, ha apuntat Tió. De fet, el govern municipal s’ha reunit en diverses ocasions amb les associacions per arribar a un consens sobre les mesures necessàries per regular aquesta activitat i garantir la convivència amb els veïns.

Pel que fa als horaris i altres aspectes funcionals, hi ha un buit legal que obliga els clubs a seguir la normativa dictada per la Generalitat el 2014. De fet, el Moviment Cannàbic Català ha impulsat una iniciativa legislativa popular (ILP) per posar fi a la inseguretat jurídica i regular el consum de cannabis a Catalunya.

Fi de la moratòria de clubs cannàbics

El 12 de juny finalitza la moratòria que impedeix obrir nous clubs cannàbics a la ciutat, més enllà dels 120 que hi ha actualment. De fet, la suspensió de llicències d’aquest tipus es va posar en marxa el 2014, però s’ha prorrogat durant l’últim any. Va ser una mesura que va engegar el govern de CiU, mentre elaborava un pla especial urbanístic per regular aquest tipus d’establiments. Un cop expiri la moratòria, els locals s’hauran d’adaptar a la nova norma, que s’haurà d’aprovar la setmana vinent al Consell Municipal.