Gairebé un any després d'arribar a l'alcaldia, Ada Colau ha aconseguit tancar un pacte de govern amb el PSC de Jaume Collboni. Tots dos l'han definit gairebé amb les mateixes paraules: com un bon acord de ciutat. El document l'haurà de desplegar un govern amb 15 regidors, sense majoria, i integrat per dues formacions, Barcelona en Comú i els socialistes, que han admès que tenen discrepàncies en diverses qüestions. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Tenim diferències i tenim crítiques mútues que no desapareixen perquè fem aquesta proposta d'acord. El que sí fem és demostrar amb fets els discursos de posar els objectius per davant de les sigles." JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "I la força i la virtud d'aquest acord rau, justament, en això, que tot i tenir diferències, algunes importants, hem tingut la capacitat de posar-nos d'acord en el més important per Barcelona i des de Barcelona." Tots dos han assegurat que és un acord obert a les forces d'esquerres, amb qui Colau confia mantenir la col•laboració malgrat el pacte amb el PSC. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Crec que ni nosaltres i tampoc la ciutadania no entendria que hi hagués problemes que no hi ha hagut fins ara. Dono per fet que seguirem treballant per la ciutat." Collboni ha dit que el preacord s'ha fet en clau estrictament barcelonina i ha descartat que tingui efectes en la política espanyola i el futur de Pedro Sánchez. JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "Això no és un pacte contra ningú i molt menys contra el candidat a la presidència d'Espanya del meu partit. S'ho poden imaginar. I no crec, en absolut que això el perjudiqui." MARC GARCIA "El preacord se sotmetrà ara a consulta entre les bases de Barcelona en Comú i el PSC. Els resultats se sabran divendres que ve i si les dues formacions el validen, el nou govern es podrà visualitzar ja al ple de finals de mes. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia."

Aquest divendres al matí, Barcelona en Comú i el PSC han fet oficial el pacte de govern que han estat negociant els últims mesos. Si finalment es revalida l’acord a les bases dels dos partits, això suposarà un canvi en el cartipàs actual de l’Ajuntament. Un dels moviments destacats serà que Jaume Collboni assumirà la segona tinença d’alcaldia, amb la nova àrea d’Empresa, Cultura i Innovació. La resta d’edils socialistes també ocuparan càrrecs al govern municipal i es faran càrrec de tres districtes.

L’alcaldessa Ada Colau ha dit que malgrat les diferències entre Barcelona en Comú i el PSC, la “generositat i valentia” han permès posar els objectius de ciutat per davant dels interessos de partit. Colau ha interpel·lat a la resta de forces d’esquerra, amb qui diu que han estat “construint consensos”, i ha reiterat que tenen la porta oberta per entrar al govern municipal. “Crec que ni nosaltres i tampoc la ciutadania no entendria que hi hagués problemes que no hi ha hagut fins ara”, ha dit Colau en al·lusió a ERC i la CUP, i ha afegit: “dono per fet que seguirem treballant per la ciutat”.

Per la seva banda, Jaume Collboni ha parlat de dos únics escenaris possibles: “O optem pel canvi o pel bloqueig de les institucions”, ha sentenciat. El líder socialista ha admès també diferències amb Barcelona en Comú, però ha defensat que l’acord s’ha fet pensant en la ciutat. “I la força i la virtud d’aquest acord rau, justament, en això, que tot i tenir diferències, algunes importants, hem tingut la capacitat de posar-nos d’acord”, ha valorat. Collboni ha descartat que l’acord amb Colau afecti el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i ha assegurat que “el pacte no s’ha fet amb càlculs electorals”.

Ara, les bases dels dos partits hauran de ratificar el pacte per fer-lo efectiu. El proper dimarts, Barcelona en Comú obrirà un procés de votació que s’allargarà durant tres dies i en el qual podran participar els 14.000 militants de la formació. Pel que fa al PSC, Collboni informarà sobre l’acord en dues assemblees obertes, la primera serà a les 19 h d’aquest divendres, a la Nau Ivanow. A la mateixa hora, el proper dimarts es farà la segona assemblea al Centre Cívic Fort Pienc. Com a mostra de l’acord assolit entre els dos grups municipals, Collboni i Colau han marxat junts després de la roda de premsa.