La Comissió de Govern ha aprovat comprar per 1,4 milions d’euros tres edificis del barri d’Horta, situats a la confluència dels carrers del Doctor Letamendi i de Mont-ral. L’objectiu és evitar l’expulsió dels veïns. Segons ha explicat el consistori en un comunicat, fa anys que “pateixen l’incompliment del deure de conservació per part de la propietat i, darrerament, els intents de posar els immobles en mans de fons d’inversió“.

Els diners de la compra provenen del fons de 30 milions d’euros per adquirir edificis singulars pactat pel govern municipal i el grup d’Esquerra a l’acord de pressupostos del 2021.

45 unitats familiars afectades per la situació

A les tres finques viuen actualment 45 unitats familiars, un total de 105 persones. Segons l’Ajuntament, els habitatges tenen “una notòria i destacada falta de conservació i estan en un estat molt precari”. La situació de les famílies és diversa i moltes estan en risc d’exclusió social.

A les finques també hi ha pisos buits que promotors anteriors i fons d’inversió havien anat buidant per rehabilitar-los. Tot això, diu l’Ajuntament, “en un barri on els darrers anys han començat a arribar processos de gentrificació i substitució de residents”.

Rehabilitació amb entitats del tercer sector

Entre els tres edificis que s’han adquirit sumen una vuitantena d’habitatges i locals. Segons l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), d’aquestes finques en podrien resultar 36 habitatges després de la reforma. Als veïns que no puguin quedar-s’hi, se’ls proporcionarà un habitatge públic de lloguer.

La rehabilitació de la finca costarà prop de 4,5 milions d’euros i s’inclourà dins del conveni signat el mes de novembre passat entre el consistori i entitats sense ànim de lucre del sector de l’habitatge social. L’entitat Cohabitac s’encarregarà de rebre i valorar les propostes de rehabilitació. Després, l’Ajuntament i l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge validarà l’adjudicació.

900 habitatges comprats en sis anys

Amb aquesta adquisició, l’Ajuntament de Barcelona suma gairebé 900 habitatges comprats entre aquest mandat i l’anterior i un total de 26 finques senceres. Compres, que segons el consistori “responen a una estratègia d’adquisicions per evitar l’expulsió del veïnat i protegir els barris i les veïnes dels processos especulatius”.