Els veïns de l’Abaceria demanen aprofitar l’impàs en què es troba la reforma del mercat per incloure canvis en el projecte original. Encara sense calendari d’obres i amb l’estructura de bigues a la vista després del procés de retirada d’amiant, la Plataforma Afectats per l’Abaceria creu que caldria potenciar els espais verds en el disseny del mercat nou.

L’esquelet original, amb una nau central i dos passadissos laterals, ha quedat al descobert sense les parets que abans delimitaven l’espai. Montserrat Moreno, membre d’Afectats per l’Abaceria i comercianta de la zona, explica que això els ha fet pensar en el replantejament: “Com que el mercat que vindrà serà petit, la resta de l’espai es podria aprofitar per posar-hi vegetació“, explica.

El debat també s’ha traslladat a les xarxes socials, explica una veïna a peu de carrer, tot i que l’opinió majoritària és la de fer compatible el retorn de l’Abaceria a l’emplaçament original amb la possibilitat d’afegir més espai verd a aquest solar de 4.500 metres quadrats. El districte de Gràcia és el quart amb menys verd urbà per habitant de Barcelona.

Una selva a l’interior del mercat?

“Es podria posar un jardí com el de l’interior de l’estació d’Atocha de Madrid?”, es pregunta Moreno, que demana un espai central amb vegetació com es va fer en la reforma d’aquesta estació l’any 1992. A Twitter un usuari proposa seguir l’exemple de l’MFO-Park de Zuric, Alemanya, on la vegetació s’enfila per una estructura de ferro com ho podria fer per les bigues del mercat.

L’última actualització del projecte de l’Abaceria és del 2018 i eliminava una de les plantes subterrànies previstes per accelerar la reforma. Segons les previsions inicials, la reforma del mercat s’hauria d’haver inaugurat l’octubre d’aquest 2020.