Amb la coberta de fibrociment ja retirada continuen les tasques d’enderroc de l’antic Mercat de l’Abaceria. L’Ajuntament preveu haver enllestit aquests treballs el mes de gener, quan s’aixecarà una tanca perimetral per evitar l’accés a l’interior de l’estructura. Les obres del nou mercat, però, no començaran fins a la tardor de l’any vinent. Abans es tramitaran i executaran els projectes necessaris per iniciar els treballs. El pressupost destinat per avançar en la construcció de la nova Abaceria l’any 2021 és de 900.000 euros.

Veïns de l’Abaceria demanen replantejar el projecte

L’estructura metàl·lica del mercat sense coberta ha aixecat la curiositat del veïnat que veuen potencial a la plaça que ha quedat a l’espai que ocupaven les parades. La Plataforma d’Afectats per l’Abaceria creu que s’hauria de repensar el projecte i reduir les dimensions del nou mercat, de manera que es pogués aprofitar la plaça per fer-hi també una zona verda. “El 10 % dels paradistes que ara estan al passeig de Sant Joan no vindran al nou mercat per jubilació”, ha explicat a betevé Maite Borbujo, membre de la plataforma. “Si es fes una zona verda tothom hi sortiria guanyant”, afegeix.

El debat també s’ha traslladat a les xarxes socials, en què molts usuaris opinen sobre com fer compatible el retorn de l’Abaceria a l’emplaçament original amb la possibilitat d’afegir més espai verd a aquest solar de 4.500 metres quadrats. El districte de Gràcia és el quart amb menys verd urbà per habitant de Barcelona.

Els paradistes volen tornar a la ubicació original

Els paradistes del Mercat de l’Abaceria reconeixen que estan contents amb les instal·lacions provisionals. Ara bé, no volen ni sentir a parlar de perdre la seva ubicació original. Tampoc no estarien conformes en què el nou mercat perdi superfície per fer-hi una zona verda. “Una cosa és que hi hagi alguna planta de guarniment, però no volem un mercat amb un espai verd a dins”, ha subratllat Isabel Ampolla, presidenta de l’associació de paradistes.

Un descuit al PAM

A diferència del Pla d’Actuació Municipal que es va presentar el mes de gener en què constaven les obres de construcció del nou Mercat de l’Abaceria, en la versió adaptada del PAM a causa de la pandèmia ja no hi apareixen. El consistori, però, assegura que les obres seguiran amb el calendari previst i matisa que estan incloses en el Pla d’Actuació del Districte Municipal de Gràcia.