JORDI MARTÍ, regidor de Presidència i Territori "Farem una petició expressa al Govern de l'Estat a través del ministeri de l'Interior per aquesta cessió incondicionada, però entendríem que també l'Ajuntament hauria d'intentar, en cas de negociació política posterior, preveure altres usos alternatius en benefici del barri, del districte i de la ciutat, evidentment.

Quim Mestres, d’Iniciativa (ICV-EUiA), ha estat l’encarregat de presentar aquesta proposició. Ha recordat que encara queden molts testimonis que van ser víctimes de la repressió franquista en aquest edifici de la Policia Nacional de la via Laietana i considera en aquest sentit “idoni” dedicar-los aquest espai. Mestres, que ha lamentat “la falta de lideratge de la Generalitat” -a qui, assegura, “li correspondria fer aquesta petició”-, creu, a més, que es donaria així continuïtat a un procés de recuperació d’edificis estatals per al municipi. “S’ha aconseguit amb el Castell de Montjuïc”, ha recordat, “i ho vam reclamar amb la caserna del Bruc”, avui en punt mort. Des d’Iniciativa s’ha dit també que aquest edifici “és absolutament prescindible”, sobretot d’ençà que fa uns dies es va inaugurar el nou complex de la Verneda, on s’ha traslladat la major part de l’activitat policial del cos estatal.

La petició dels ecosocialistes ha rebut el suport del PSC. Gabriel Colomé ha assegurat que “el dia que l’edifici de la via Laietana passi a ser un memorial, aquest país s’haurà normalitzat” i “haurà superat la transició, cosa que encara no hem fet”, ha conclòs. També Unitat per Barcelona s’hi ha mostrat a favor. El regidor Joan Laporta ha dit que la comissaria està estretament vinculada a l’imaginari col·lectiu, i considera igualment “idoni” vincular-la ara amb la memòria històrica i amb la democràcia. “Mantenir-li un ús policial amb aquest passat a les espatlles és una manca de respecte als barcelonins i catalans, i als demòcrates”, i ha afegit: “i posa en evidència la manca de cultura democràtica de l’Estat espanyol”. Laporta considera que és bo per a “les estructures d’Estat” anar-se quedant “edificis estratègics”.

Jordi Martí, de CiU, veu la proposició d’Iniciativa “un objectiu noble i just i no podem no compartir-lo”. Ha precisat, però, que, en el supòsit que el govern d’Espanya accepti promoure’n la cessió, no s’ha de descartar o renunciar a un ús alternatiu per a l’espai al proposat per ICV-EUiA. Martí ha criticat el PSC per no haver-ho previst durant el mandat anterior, quan l’alcalde Hereu va signar un conveni amb l’aleshores ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, per a la cessió d’espais de l’antiga comissaria de la Verneda per al barri de Sant Martí de Provençals.

La popular Àngels Esteller ha justificat el vot contrari per la “sobredimensió” que se li ha donat últimament a totes les iniciatives a favor de la recuperació de la memòria democràtica, i ha posat com a exemple l’edifici del Memorial Democràtic, també a la via Laietana, que va tirar endavant Joan Saura mentre era conseller de l’Interior, i al qual, segons Esteller, es va destinar un pressupost “excessiu”, també quant a despeses de personal. Esteller entén que el posicionament no va en contra del “rigor democràtic” que reclama perquè “es conegui la història”.