Amb vuit milions d'habitants, Nova York és la ciutat més poblada dels Estats Units i una de les cinc àrees metropolitanes més grans del món. La delegació municipal tenia interès a saber com es gestiona tot aquest volum i l'entrevista amb l'alcalde de Nova York n'era una oportunitat. I la primera sorpresa va ser la posada en escena: Michael Blomberg va rebre Xavier Trias en aquesta sala envoltats de treballadors municipals. És l'espai on el govern local pren les decisions, tot un senyal de transparència, com va reconèixer l'alcalde a la sortida. La reunió, mig en anglès mig en castellà, es va allargar una mitja hora amb l'ocupació, el turisme i la sanitat com a temes de conversa, i també Barcelona. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Aquí hi ha un orgull envers Barcelona i un sentiment de simpatia i reconeixement a la ciutat de Barcelona que és molt impressionant i que ens ha de fer estar feliços i veure el futur amb optimisme." Blomberg també va mostrar interès sobre el debat sobiranista de Catalunya, i li va fer aquesta pregunta a l'alcalde. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Si cada dia hi ha més separatistes. I jo lo he dit que sí." L'alcalde de Nova York va regalar a Trias aquesta poma, precisament la icona que ell va fer servir per a la campanya de 2007 i que és també el símbol de la ciutat nord-americana. Però més enllà dels llaços institucionals, avui també hi ha hagut avenços en l'entesa entre la societat civil. Barcelona Global i l'associació homòloga d'aquí, de Nova York, han signat un acord per promoure la ciutat de Barcelona i fer-la més atractiva al talent i a l'activitat econòmica. EMILIO CUATRECASAS, president de Barcelona Global "La forma en què la coneixen és molt relacionada amb el turisme, i ara el que ens agradaria des de Barcelona Global i que compartim amb l'Ajuntament, pronunciar els ingredients de la ciutat que són relacionats amb l'activitat i el business en general." També en el marc del viatge oficial de l'alcalde, la Fira i Turisme de Barcelona van fer ahir a la nit un sopar a Nova York amb agències especialitzades per potenciar Barcelona com a ciutat de congressos.

En sortir de la reunió, Trias ha explicat als periodistes que amb Bloomberg han intercanviat punts de vista sobre la gestió municipal. L’alcalde de Barcelona ha convidat el seu homòleg a visitar la ciutat. Bloomberg ho ha acceptat, però li ha dit que ho farà un cop abandoni el càrrec, en els propers mesos. L’edil novaiorquès també ha mostrat interès pel procés sobiranista li ha preguntat a Trias si cada cop hi ha més “separatistes” a Catalunya. Trias li ha respost que sí.

L’estada a Nova York també ha servit perquè la delegació municipal continués amb un dels objectius del viatge, promoure la marca Barcelona. Així, gràcies a l’associació Barcelona Global, una aliança per atreure talent i inversions per afavorir la creació de llocs de treball, s’ha signat un acord amb Partnership for New York City. Aquesta és una organització homòloga a la barcelonina que també té com a missió la millora de l’economia de Nova York i reforçar el posicionament de la ciutat com a centre mundial del comerç, la cultura i la innovació. Les dues organitzacions han signat un acord de col·laboració mútua i d’intercanvi d’experiències.