Samarretes grogues i pancartes en contra de l’increment de la ràtio d’alumnes per aula s’han convertit aquest dimarts en protagonistes inusuals a la Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació. Els pares i mares d’alumnes dels barris de la Sagrera i Sant Andreu han reiterat la crida a que els seus fills puguin estudiar P3 a les escoles que han triat com a primera opció. No han estat els únics. També hi havia veïns del barri d’Horta, que reivindiquen que els fills únics no tenen plaça a cap dels dos instituts adscrits al barri.

Situacions que han centrat les intervencions dels grups de l’oposició. El PSC, que és qui ha reclamat a la Regidoria d’Educació les xifres de preinscripció ha instat el govern a buscar els acords necessaris per poder construir els centres que evitin haver d’adoptar solucions que la regidora socialista Carmen Andrés ha qualificat de “bolets”. Una terminologia que també ha utilitzat el president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà. El líder ecosocialista hi ha afegit que el manteniment del nombre d’alumnes per aula és “clau per garantir la qualitat educativa” i ha insistit en la necessitat de construir nous centres.

Per part de la coalició Unitat per Barcelona, el president d’Esquerra Republicana, Jordi Portabella ha criticat que la manca de places en districtes com Sant Andreu és “endèmica” i que en els darrers set cursos el problema s’ha repetit, “s’hauria de prioritzar l’actuació en aquells districtes on el problema és més greu”, ha dit. Portabella creu, però, que la solució no és  la creació de grups extraordinaris.

Una solució que el consistori ha aplicat en quatre centres, segons ha explicat el regidor d’Educació, Gerard Ardanuy “Josep Maria Jujol, a Gràcia; Eulàlia Bota, a Sant Andreu; l’Escola Sant Martí i l’Escola Els Encants, també a Sant Martí”. Tot i que les xifres definitives d’inscripció no es coneixeran fins al mes que ve, Ardanuy ha donat algunes dades en la comissió d’aquest dimarts. Dels 167 centres de primària que hi ha a la ciutat, en 27 s’hi ha ampliat la ràtio a 27 alumnes per classe; en 25 s’hi ha augmentat el nombre d’alumnes fins a 26 per aula; en 61 la ràtio serà de 25 alumnes per aula i en 47 de les escoles la ràtio serà menor de 25 alumnes per classe.

No tots els centres tenen més demanda de la que poden assumir. De fet hi ha tres centres que de cara al curs vinent tancaran una de les línies de P3. Són els centres Alexandre Galí, a la Barceloneta; Poeta Foix, de Sarrià – Sant Gervasi, i l’Escola la Rambleta del Clot, a Sant Martí.