Alfredo Pérez Rubalcaba

L’exvicepresident del Govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha mort als 67 anys aquest divendres al migdia a Madrid per un infart cerebral, més conegut a ictus. L’exministre de l’Interior i ex-secretari general del PSOE estava ingressat a l’hospital Puerta de Hierro, als afores de la capital espanyola, des de dimecres al vespre, però el seu estat de salut va empitjorar dijous quan estava en situació “d’extrema gravetat”. 

Mostres de suport

Després de la notícia de la seva mort, a les xarxes hi ha hagut diverses mostres de suport com ara el del president del Govern espanyol en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra. Sánchez l’ha definit com “un home d’estat i socialista compromès” i n’ha destacat el seu paper amb “la fi d’ETA i els grans avenços socials”.

Des que estava ingressat d’urgència, també s’han succeït múltiples mostres de suport de part del rei Felip VI, l’expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, o l’històric dirigent socialista Alfonso Guerra, entre d’altres.

Canvi d’agendes

La notícia de l’empitjorament de Rubalcaba també va alterar l’agenda del president del Govern espanyol. Sánchez va abandonar dijous abans d’hora la cimera de líders europeus a Romania. Va arribar a l’hospital Puerta de Hierro al vespre per mostrar el suport a la família de l’exdirigent socialista. Al centre també hi eren la vice-secretària general, Adriana Lastra; el secretari d’organització del PSOE, José Luís Ábalos; la presidenta del partit, Cristina Narbona, i els ministres Fernando Grande- Marlaska i Isabel Celaá. També han acompanyat la família Eduardo Madina, Trinidad Jiménez, César Luena, Juan José Laborda, Antonio Camacho i Rodolfo Ares, entre altres dirigents del PSOE.

Davant l’estat “d’extrema gravetat” de Rubalcaba, Sánchez també ha anul·lat la participació en el primer míting de campanya a Barcelona, on havia d’assistir aquest divendres a la tarda també en companyia de la ministra Batet, que també ha anul·lat la seva presència.

La trajectòria de Rubalcaba

L’exvicepresident socialista es va afiliar al PSOE amb 23 anys i amb 37 va ser nomenat secretari d’Educació. Amb el govern de Felipe González, va ocupar el ministeri de la Presidència i Relacions amb les Corts, entre el 1993 i el 1996. Posteriorment, el 1997, va ser escollit membre de l’executiva del PSOE i secretari de Comunicació. El 2004 va esdevenir portaveu del grup socialista al Congrés i el 2006 va ser nomenat ministre de l’Interior.

Amb el govern de  Zapatero, també va exercir de vicepresident primer fins que el 2011 va convertir-se en candidat del PSOE a la presidència. Va xocar amb Mariano Rajoy, contra el qual va obtenir un dels pitjors resultats dels socialistes.

Poc després, Rubalcaba va ser elegit secretari general del PSOE, a principis del 2012, per davant de Carme Chacón, a qui va guanyar al Congrés del partit per un estret marge. El 2014 va decidir abandonar la política. La seva marxa va coincidir amb l’abdicació del rei Juan Carles I. Des d’aleshores exercia de professor de química orgànica a la universitat Complutense de Madrid.