Des de Bèlgica ha afirmat que no es retira sinó que obre una nova etapa en què establirà un Consell de la República a Brussel·les per treballar en la defensa dels drets dels catalans.

Precisament, ha avançat que un grup d’advocats internacional ha presentat una demanda contra l’Estat espanyol davant del Comitè dels Drets Humans de Nacions Unides per “violar drets civils i polítics”, i ha insistit que “no claudicaré, no renunciaré, no em retiraré davant l’actuació il·legítima dels que han perdut a les urnes”.

El president ha defensat la candidatura de Sànchez, a qui ha definit com “un home de pau injustament tancat en una presó espanyola”, i s’ha refermat en la decisió que cal “acordar un nou govern al més ràpid possible” perquè les institucions catalanes siguin governades per les forces independentistes i no “per l’autoritarisme del 155”.

Puigdemont ha fet pública la decisió el mateix dia que el ple del Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució de Junts per Catalunya legitimant-lo per ser reelegit president de la Generalitat.