El primer ple ordinari de la XII legislatura ha aprovat la resolució  presentada per JxCat i acordada amb la CUP amb el vistiplau d’ERC per 68 vots a favor, 8 en contra i cap abstenció. El text legitima Carles Puigdemont i demana que pugui ser reelegit president. El text també avala el referèndum de l’1-O, però no la DUI del 27 d’octubre, com volia la CUP.

“Exigeix que cessin les ingerències del govern de l’estat davant les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional que pretenen impedir la materialització d’aquesta voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya, així com la que fou legítimament expressada en el referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre.”

“Determina que aquest Parlament i la seva Presidència activin de manera immediata tots els instruments i procediments escaients per tal de garantir sense restriccions els drets civils i polítics de totes i tots els seus electes, restablir totes les seves institucions, començant per la seva Presidència, i les seves facultats per legislar i governar en favor dels drets socials, civils i polítics de tots i totes les catalanes, sense exclusions, construint un nou país just, inclusiu i solidari per a tothom, com ara en matèria de restitució d’allò establert en les lleis i decrets socials i mediambientals aprovats en aquesta Cambra en la passada legislatura i suspesos pel Tribunal Constitucional Espanyol.”

Un text que obre dubtes legals com ha confirmat el fet que abans de ser votada, el president del Parlament, Roger Torrent ha fet al·lusió a l’advertència plantejada pels lletrats a la reunió de la Mesa abans del ple. Els diputats de Ciutadans, el PSC i el PP han renunciat a participar en la votació d’aquest punt de l’1-O.

C’s denuncia vulneració de drets al Tribunal Constitucional

El primer ple de la legislatura ha estat marcat per les discussions legals, com ja va passar en algunes de les sessions més polèmiques del mandat anterior. La tensió s’ha fet evident en la decisió de Ciutadans de presentar un recurs d’empara al Tribunal Consitucional per vulneració de drets al Parlament. Ho ha desencadenat la picabaralla entre Carlos Carrizosa i el president de la Cambra, Roger Torrent. La formació d’Inés Arrimadas considera que el president de la Cambra ha prevaricat pel fet de començar el ple sense reconsiderar una de les seves propostes.

La sessió ha començat amb una hora i mitja de retard perquè la reunió de la Mesa del Parlament s’ha allargat. Al punt de mira, les peticions de reconsideració presentades per Ciutadans, el PSC i el PPC sobre el text acordat per les formacions independentistes.  En el text,  els grups independentistes han volgut esquivar esquivar les advertències de la fiscalia, que aquest dimecres va amenaçar d’emprendre accions legals contra la Mesa si admetia a tràmit les esmenes de la CUP. Els grups de l’oposició han tornat a tirar de reglament per deixar clar que un text no es pot transaccionar si no s’admeten abans a tràmit les esmenes que s’hi inclouen. Per tant, segons argumenten fonts  de Cs, el PSC i el PP, cal que la Mesa es pronunciï sobre les esmenes de la CUP, que aquests grups van demanar reconsiderar, abans que es pugui votar la proposta transaccionada. Finalment, la Mesa ha rebutjat aquestes peticions de reconsideració presentades per Ciutadans, el PSC i el PPC.

Pel que fa al ple,  la intervenció corresponent a Junts per Catalunya ha anat a càrrec del diputat Quim Torra, que ha defensat “el projecte republicà” i ha recordat “els presos polítics” així com “l’esperit de l’1-O. Marta Rovira, d’ERC, ha fet una crida a recuperar l’autogovern i s’ha refermat en la defensa de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Pel que fa a la CUP, Carles Riera,  també ha recordat que avui es compleixen cinc mesos de l’1 d’Octubre. Els cupaires han prioritzat la materialització de la república, votada l’1-O i ratificada a les urnes asseguren va ser legitimada  a les urnes el 21-D. El diputat anticapitalista ha retret a JxCAT i a ERC que hagin “renunciat” a una “investidura efectiva” del candidat Carles Puigdemont i que, així, hagin “cedit a les pressions de l’Estat”.

Pel que fa al PSC, Miquel Iceta ha demanat un canvi de rumb al país. Iceta ha criticat  “qualsevol intent de construir una legitimitat paral·lela” encara que sigui de manera “simbòlica” perquè ha assegurat que  “erosiona” les institucions i està evocat al “fracàs”. També ha rebutjat que es produeixi la investidura d’un candidat que estigui investigat com és el cas de Jordi Sànchez o de Jordi Turull.

C’s i el PP denuncien “enganys i èpica” de l’independentisme

Inés Arrimadas, ha acusat els independentistes de viure en “la ficció, la farsa, la mentida” davant del  “el patriotisme cívic” espanyol. Per Xavier Garcia Albiol, del PPC, l’independentisme vol continuar endavant amb “un gran engany” i ha criticat que les formacions independentistes portin mesos “vivint del simbolisme i l’èpica”. Albiol ha afegit, però, que ha estat simbòlic perquè “l’estat els ha parat els peus.”

En representació dels comuns, Xavier Domènech ha carregat contra el 155 i defensat l’autogovern de Catalunya argumentant que és previ a la Constitució i ha exposat que que no pot ser intervingut per l’Estat, fet que consideren és il·legítim i inconstitucional. El líder dels comuns ha retret als grups independentistes que estiguin “duent el país a un atzucac” i també els ha acusat de partidisme i lluites de poder internes. 

Els Mossos tanquen els accessos al Parc de la Ciutadella

Aquest primer ple de la legislatura ha arrencat amb un Parlament blindat. Els Mossos d’Esquadra han tancat totes les entrades al recinte a primera hora del matí. Com en la sessió d’investidura del passat mes de gener, els agents han revisat el clavegueram i han fet inspeccions a l’entrada al recinte.

A les portes de la Ciutadella s’ha concentrat un grup d’activistes a favor de la independència.