La fiscalia s’ha pronunciat així en la línia del Govern espanyol, que ha advertit que les esmenes de la CUP tenen un “caràcter il·legal i contrari a la Constitució i l’Estatut”. Segons el ministeri fiscal, es tracta d’una iniciativa “d’extrema gravetat” que va en contra de l’ordenament jurídic i les resolucions del Tribunal Constitucional i, per això, valora emprendre accions legals contra els membres de la Mesa.

La Mesa es reunirà aquest dijous a les 9 h per estudiar les peticions de reconsideració de Cs i el PSC a les esmenes de la CUP, que assenyalen que són contràries a la Constitució; per contra, Junts per Sí i ERC sostenen que es poden tramitar perquè al Parlament s’ha de poder parlar de tot.

Un ple per legitimar Puigdemont i desencallar la investidura

Més de dos mesos després de les eleccions del 21-D, els grups sobiranistes fan un primer pas per desencallar la investidura i formar govern. Aquest dijous, a les 10 h, se celebra un ple al Parlament en què Junts per Catalunya proposarà que es voti una resolució que legitima Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Esquerra Republicana hi votarà a favor, sense presentar-hi cap esmena.

El text denuncia la “destitució il·legítima del president de la Generalitat i del govern mitjançant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució” i proclama la “voluntat i el compromís de restaurar la institució de la presidència de la Generalitat”. També subratlla que “el Ple del Parlament de Catalunya disposa de la majoria parlamentària per tal de ratificar la confiança a Carles Puigdemont“.

Amb aquesta fórmula, Junts per Catalunya dona per legitimat el president i el govern. Tot i que el grup no ha volgut confirmar quin és el pas següent, es preveu que Puigdemont faci un pas al costat i deixi lloc a un altre candidat per exercir la presidència efectiva de l’executiu des de Catalunya.

Resolucions de Cs, el PSC i els comuns

Junts per Catalunya no és l’únic grup que ha presentat una proposta de resolució per debatre al ple. De fet, els primers a fer-ho, i el primer text que es defensarà, és el de Catalunya en Comú – Podem, que insta el president del Parlament a presentar un candidat alternatiu perquè es pugui formar govern.

Ciutadans també ha registrat una proposta que demana que es desbloquegi la situació política, complint el reglament, l’Estatut i la Constitució. I el grup del PSC defensarà una altra resolució, que aposta perquè comenci a córrer el rellotge de dos mesos de la investidura.

CUP: “És una resolució de fireta”

La CUP es desmarca de la proposta de JxC que es votarà aquest dijous a l’hemicicle. “És una resolució de fireta”, ha afirmat Carles Riera en una entrevista a Catalunya Ràdio. Critica que l’únic que busca el text és “recuperar les institucions autonòmiques” i adverteix que els cupaires no són al Parlament “per recuperar l’autonomia”. És per aquest motiu que la formació anticapitalista ha presentat l’esmena a la proposta de JxC en què demana que el ple “reafirmi i reiteri la declaració d’independència” del 27 d’octubre. La votació de la proposta i de l’esmena, en cas que la Mesa no hagi prèviament reconsiderat la decisió d’admetre-la a tràmit, pot allunyar o acostar el plantejament de la CUP amb el de les altres forces independentistes.