L’acord entre JxC i ERC planteja un govern dual, amb un braç que desplegui la república des de Brussel·les i un altre que gestioni l’autonomia des de Catalunya, una fórmula amb què esperen que sigui possible recuperar les institucions d’autogovern i, alhora, internacionalitzar el conflicte català.

Segons la proposta, el govern de la república catalana a Brussel·les s’estructurarà en dos òrgans: el Consell de la República, que tindrà set membres (tres de Junts per Catalunya, tres d’Esquerra Republicana i un de la CUP) i estarà presidit per Carles Puigdemont; i l’Assemblea de Representants de la República, formada per diputats i persones del món local i la societat civil. Aquest serà l’organisme encarregat de fer seguiment de l’acció del Consell de Govern i de designar un president d’aquest consell després que se celebrin eleccions al Parlament de Catalunya.

Aquest Espai Lliure de Brussel·les podria arrencar l’activitat dilluns de la setmana vinent, 5 de març, en un acte solemne a la capital belga. Després està previst que Puigdemont designi Jordi Sànchez com a candidat a presidir la Generalitat, per a un ple d’investidura que podria tenir lloc el dia 6 o 7 de març, un o dos dies després de l’acte de Bèlgica.

Tota aquesta proposta està supeditada al suport de la CUP, que abans d’acabar la setmana la sotmetrà a la votació de les bases en diverses assemblees territorials.