NOAM CHOMSKY, filòsof i lingüista "Als països amb menys responsabilitat a l'hora de generar refugiats, se'ls demana que se n'encarreguin, mentre que els que tenen una gran responsabilitat en la generació de refugiats s'autoabsolen, encara que, a més de ser-ne els responsables, són molt més rics". "Donald Trump vol conduir el món al desastre tan ràpid com sigui possible. Literalment, no és una exageració. Els mitjans de comunicació dels Estats Units i internacionals no s'estan fent ressò d'aquest fet."

Amb 87 anys, el lingüista Noam Chomsky és un dels principals referents intel·lectuals dels moviments alternatius o anticapitalistes arreu del món. La seva conferència a Barcelona ha estat, d’entrada, un èxit de públic: l’Institut de Globalització, Cultura i Mobilitat (GCM) de la Universitat de les Nacions Unides (UNU), amb seu al Recinte Modernista de Sant Pau, l’ha hagut de traslladar al Palau de Congressos de Catalunya perquè hi pogués assistir més gent. L’entrada era gratuïta, però s’havia de reservar amb temps i les localitats estaven esgotades des de feia dies.

Chomsky ha arrencat la seva conferència proclament que “els refugiats no són un perill, sinó que estan en perill”. Ha començat parlant dels que fugen de Síria i l’Iraq, però ha seguit parlant de tot l’Àfrica, Llatinoamèrica i el sud-est asiàtic. Segons Chomsky, els països més rics i poderosos han provocat els fenomens emigratoris en tots aquests països, que primer van explotar amb el colonialisme i on després no han parat d’intervenir econòmicament o fins i tot militar. Ha comparat el que la Unió Europea demana a Turquia amb el que els Estats Units sembla que volen fer amb Mèxic: que facin de tap per evitar que el flux migratori els arribi. “Als països amb menys responsabilitat a l’hora de generar refugiats, se’ls demana que se n’encarreguin, mentre que els que tenen una gran responsabilitat en la generació de refugiats s’autoabsolen, encara que, a més de ser-ne els responsables, són molt més rics”, ha explicat.

La primera pregunta del públic ha estat sobre Donald Trump i la resposta de Chomsky ha estat novament contundent: “Vol conduir el món al desastre tan ràpid com sigui possible”. Però el que més preocupa al vell intel·lectual de l’esquerra nord-americana és que ni els mitjans de comunicació del seu país ni els d’arreu del món sembla que s’estiguin adonant del que això representa.