Diferents representants polítics s’han sumat a la concentració. Hi han assistit els diputats de la CUP Eulàlia Reguant i Albert Bortran, i el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent. Com a representants de l’Ajuntament de Barcelona, s’hi han sumat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el quart tinent d’alcalde, Jaume Asens, entre altres regidors d’ERC i de la CUP, com Maria Rovira i Josep Garganté. Qui no s’ha sumat a l’acte de suport són els dirigents del Partit Demòcrata Europeu Català.

Les entitats sobiranistes també han donat suport a aquesta convocatòria, que s’ha fet de forma simultània a una desena de ciutats de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears. La concentració ha començat a les set del vespre amb crits d'”independència” i amb el lema “Fora la bandera espanyola”, i posteriorment s’ha llegit un manifest.

La mobilització és fruit dels fets que s’han produït aquest divendres al matí, quan els Mossos d’Esquadra han detingut l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per portar-la a les dependències judicials a declarar. La detenció s’ha allargat quatre hores i la declaració davant el jutge ha durat uns 20 minuts. A la sortida dels Jutjats de Berga, l’alcaldessa ha rebut el suport de més d’un centenar de persones. La detenció ha estat polèmica ja que no ha agradat als dirigents de la CUP pel moment i com s’ha fet. El diputat de la CUP i advocat de Venturós, Benet Salellas, ha assegurat que s’ha executat en un context de vulnerabilitat de l’alcaldessa, a casa, sola i a primera hora del matí. També s’han mostrat dolguts amb el Departament d’Interior per haver executat l’ordre judicial, un missatge en el qual també han insistit la diputada Eulàlia Reguant i la regidora Maria Rovira, que han demanat al govern que es posicioni a favor dels càrrecs electes independentistes encausats.

L’alcaldessa de Berga és investigada per quatre delictes, dos d’electorals per mantenir l’estelada penjada al balcó en dues jornades d’eleccions i dos per desobediència per no haver anat a declarar en dues ocasions. Avui el magistrat no ha imposat cap mesura cautelar, però li ha advertit que podria anar a la presó si torna a desobeir.

El nou portaveu de l’executiu de Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, també ha parlat sobre aquesta qüestió. Ha insistit després del Consell de Ministres que s’han de complir les lleis i la Constitució, i en el cas que algú les desobeeixi, referint-se a l’alcaldessa de Berga, ha dit que haurà d’assumir-ne les conseqüències.