El govern d'Ada Colau ha passat a l'acció en un tema sensible com l'habitatge. Aquesta mateixa setmana ja ha posat 12 multes a tres entitats bancàries que tenien pisos buits des de fa més de dos anys. Són les primeres sancions que posa l'Ajuntament per forçar els bancs al lloguer social. És una mesura, però n'hi ha més. El govern destinarà 3 milions i mig a comprar i rehabilitar pisos per ampliar el parc de lloguer social fent servir el dret de tempteig i retracte. Aquest mes n'adquirirà 7 d'un primer paquet de 17 habitatges en quatre districtes. A banda, l'executiu ha decidit ampliar fins als 7 milions d'euros, un més del previst, la partida d'ajuts per al lloguer. També s'han canviat les bases perquè se'n puguin beneficiar famílies sense ingressos. Mesures amb què Colau vol atacar els desnonaments a la ciutat que tenen, ha dit, xifres alarmants. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Nosaltres hem activat totes les vies possibles per aconseguir que el màxim d'habitatges d'aquesta ciutat es mobilitzin cap al lloguer social perquè, efectivament, hi ha milers de famílies amb una situació d'emergència que no poden esperar." El govern s'ha posat també l'objectiu d'agilitzar la construcció d'habitatges, cosa que, asseguren, es va alentir en anys anteriors. En aquest mandat volen fer-ne 4.000 de lloguer social, mil cada any. JOSEP MARIA MONTANER, regidor d'Habitatge "Això és totalment realista perquè se n'han fet més en altres èpoques. Una cosa que es pot objectar és que era més fàcil fer-los fa 10 o 20 anys que no ara. Sí que ara és més lent i complicat." Per fer els nous pisos, el govern no renunciarà als diners que l'Ajuntament va ingressar amb l'operació dels pàrquings, i preveu destinar-hi més recursos.

Tant l’alcaldessa, Ada Colau, com el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, han coincidit a destacar que es tracta de tres mesures “completament noves” per al consistori. L’alcaldessa ha explicat que ja s’han imposat les primeres 12 sancions de 5.000 euros. Colau ha insistit que no es tracta d’una mesura recaptatòria, sinó que té l’objectiu d’incentivar que aquests pisos vagin a lloguer social.

L’ampliació del pressupost d’ajuts al lloguer de sis a set milions d’euros va acompanyada d’una ampliació dels criteris per rebre’ls, que permetran ara que les famílies sense cap ingrés puguin accedir-hi. L’Ajuntament assumirà el total del cost dels ajuts —el 60 % correspondria a la Generalitat—, i es preveu que s’adjudicaran a unes 1.600 famílies en un termini de tres mesos.

Pel que fa a la compra d’habitatge, el consistori farà ús del mecanisme de tempteig i retracte en un paquet de 17 immobles. D’aquests, n’hi ha set que ja estaran disponibles a partir d’aquest mes. El consistori destinarà un pressupost de 3,5 milions d’euros, que es preveu que serveixi per adquirir i reformar entre 30 i 40 pisos amb un cost inferior als 80.000 euros, segons ha explicat el regidor d’Habitatge.