La retirada del bust del rei Joan Carles de la sala de plens al juliol va ser l'origen de la polèmica.L'endemà es va produir aquesta altra imatge: el PP feia el gest de col·locar un retrat del rei actual, Felip VI, al lloc que ocupava el seu pare. Tot plegat va desembocar en una picabaralla carregada de retrets entre govern i una part de l'oposició que reclamava la imatge del nou cap d'Estat. També ho va sol·licitar la delegada del govern, Maria de los Llanos de Luna, a través d'un requeriment. El govern municipal, que reitera les seves conviccions republicanes, vol que aquesta decisió es prengui amb el consens de la resta de grups. Per això, ha iniciat els tràmits per modificar el reglament, un canvi que també s'haurà de debatre amb la resta de forces perquè es pugui fer efectiu. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "El que estem plantejant és una qüestió de sentit comú i és que ha de ser el ple de l'Ajuntament, el que lliurement ha de poder deicidir quina és la simbologia que presideix les sessions de deliberació i discussió democràcia allà dins." La nova proposta diu que la representació d'"elements simbòlics i institucionals respondrà a la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona, i als principis demòcratic, neutralitat religiosa i ús no partidista. I la seva aprovació correspondrà al Plenari del Consell Municipal i serà necessaria la majoria absoluta. POSPO D'altra banda, l'alcaldesa, Ada Colau, ha enviat una carta a la delegada del govern a Catalunya en resposta al requeriment perquè es col·loqui el retrat del rei en un termini màxim d'un mes. DESTACAT 1 Colau afirma que l'única activitat que s'ha produït és la retiada del bust de l'anterior cap d'estat, regularitzant una situació totalment impròpia. DESTACAT 2 I també remarca que el requeriment és nul per la impossibilitat del seu compliment, perquè fins al mes d'octubre, no se celebrarà sessió ordinària del Consell Plenari.

El govern municipal vol resoldre “amb la màxima celeritat” la qüestió de la simbologia al saló de plens, però buscant el consens amb la majoria dels grups municipals i sense saltar-se la legislació estatal. Per això, ha iniciat els tràmits per modificar l’article 75 del ROM i dotar el plenari de la capacitat de decidir, per majoria absoluta, “els elements simbòlics i institucionals presents amb caràcter permanent al Saló de Sessions”. D’entrada, els grups hauran de posar-se d’acord per tirar endavant aquesta modificació, que planteja que els símbols respondran a “la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona, i als principis democràtics, de neutralitat religiosa i d’ús no partidista” i, alhora, “sense perjudici de l’observança del que es pugui establir al respecte per les disposicions de rang legal”.

Segons ha explicat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, a BTV, aquesta categoria de “disposicions de rang legal” no inclouria el Reglament d’organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, un reial decret vigent des del desembre de 1986 segons el qual l’efígie del rei ha d’ocupar un lloc preferent del saló de sessions dels consistoris espanyols. En virtut d’aquest reial decret, la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va enviar a finals de juliol un requeriment a l’Ajuntament de Barcelona perquè, després de la retirada del bust de Joan Carles I del Saló de la Reina Regent, s’hi instal·lés abans del 30 d’agost la imatge del rei Felip VI (i que li enviessin fotos demostrant que s’havia fet). Ara, l’alcaldessa ha respost a aquest requeriment amb una carta en què argumenta que el bust només es va retirar perquè era de l’anterior monarca i que l’efígie de Felip VI no ha d’estar “en una sala buida”, és a dir, fins que no hi hagi a l’octubre la primera sessió ordinària del Consell Municipal (la d’aquest dilluns és extraordinària i que es farà sense cap monarca a les parets de la sala).

Colau també explica que els serveis de protocol de l’Ajuntament van sol·licitar al juny, a través del web del Ministeri d’Administracions Públiques, diverses fotos del monarca per “regularitzar la situació a diverses dependències municipals” i, de moment, no n’han obtingut resposta. L’alcaldessa lamenta que la delegada no s’hagi preocupat d’això ni de la substitució de les imatges de Joan Carles I per les de Felip VI, un any després de l’abdicació del primer.

Avui, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que la delegada del Govern espanyol “sembla ignorar el significat de l’autonomia municipal”. Segons Pisarello, amb la modificació del Reglament orgànic municipal, l’Ajuntament de Barcelona “no vol apartar-se de la llei, sinó reivindicar la potestat del Ple per a autoregular el seu funcionament intern”. Però, alhora, el primer tinent d’alcalde reivindica les “conviccions republicanes” de l’actual govern municipal i avança que “no veiem cap raó perquè una figura no subjecta a l’escrutini ciutadà hagi de presidir les sessions d’una institució democràtica”.

CiU oberta a negociar i el PP acusa de prevaricació

En resposta a la iniciativa, el portaveu de CiU, Joaquim Forn, s’ha mostrat disposat a debatre la reforma del ROM i la presència de símbols al saló plenari, però també ha fet èmfasi en que un debat així no es pot promoure de manera “unilateral i amb voluntat mediàtica”.

Molt més dur ha estat el PP. El president d’aquest grup municipal, Alberto Fernández Diaz, ha assegurat en un comunicat que tirar endavant regulacions “sabent que s’estan infringint normes podria significar incórrer en prevaricació”. El líder popular demanarà a la Delegació del Govern que emprengui accions legals contra el consistori si s’incompleix la llei. Fernández Díaz ha recordat que la presència de banderes oficials i de símbols de l’Estat estan contemplats al Reglament d’organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals i que, per tant, no es poden decidir a partir d’un reglament municipal.