Davant d’un miler de persones al Centre Esportiu de l’Estació del Nord, els alcaldes de les vuit ciutats espanyoles han fet balanç dels 100 primers dies de govern. A banda d’Ada Colau, han participat en la trobada set alcaldes més provinents de plataformes, partits i processos ciutadans: de Madrid, Manuela Carmena; de Cadis, José María González, “Kichi”; de Badalona, Dolors Sabater; de Saragossa, Pedro Santisteve; de la Corunya, Xulio Ferreiro; de Santiago, Martiño Noriega; i d’Iruña, Joseba Asiron. Barcelona En Comú ha organitzat aquest acte, que portava per nom “Ciutats pel Bé Comú. Guanyar compartint experiències de canvi”.

L’alcaldessa Ada Colau ha defensat les mesures impulsades en aquests tres primers mesos de govern, com l’ampliació dels fons per a les beques menjador o per als infants amb risc d’exclusió social. També ha dit que el govern vol escoltar els ciutadans amb mecanismes de participació per reflexionar, per exemple, sobre el model de turisme. En aquest sentit, ha assenyalat que “volem que els veïns hi diguin la seva, i no només els hotelers i restauradors. Volem una ciutat amable amb els visitants però també amb els veïns”.

Colau també ha agraït les primeres adhesions al registre de famílies acollidores amb els refugiats. Segons l’alcaldessa, les ciutats estan abanderant aquesta mesura davant la inacció dels governs. “Davant l’èxode anem a coordinar una xarxa de ciutats refugi que doni pa i allotjament a les famílies que fugen de la guerra”, ha afirmat.

De la seva banda, l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha elogiat la iniciativa d’Ada Colau de declarar Barcelona una ciutat d’acollida internacional, una mesura a la qual ja s’ha adherit la capital de l’Estat. Carmena ha manifestat sentir-se especialment satisfeta d’haver paralitzat 1.200 desnonaments que tenia pendents l’empresa municipal de Madrid. Segons l’alcaldessa madrilenya, això és un exemple “d’una nova forma de governar, al servei de les persones” que vol impulsar la seva administració.

Prèviament a aquest acte ciutadà, els alcaldes s’han reunit a l’Ajuntament i han aprofitat per aprofundir en la creació d’una xarxa de ciutats refugi per acollir els refugiats, una iniciativa del govern municipal de Barcelona.

Tant ells com els seus equips participaran aquest aquest divendres i dissabte en diverses taules de treball internes, a les quals també assistiran representants de l’Ajuntament de València. En aquestes reunions els responsables municipals posaran en comú les mesures de govern adoptades fins ara per combatre la crisi, i debatran els “reptes que obre el nou clima polític”.

“Ciutats pel Bé Comú. Guanyar compartint experiències de canvi”“Ciutats pel Bé Comú. Guanyar compartint experiències de canvi”“Ciutats pel Bé Comú. Guanyar compartint experiències de canvi”