Mariano Rajoy assenyala la comissió interministerial que va decidir crear divendres com l’instrument encarregat de gestionar des d’Espanya les peticions de protecció internacional, però avança que es farà en coordinació amb les administracions autonòmiques i locals. El president del Govern espanyol contesta així a la carta tramesa per l’alcaldessa de Barcelona en què Colau li demanava part dels fons que Europa ha atorgat a Espanya en matèria de migració i asil, per destinar-los a l’acollida de refugiats a la ciutat.

Sobre l’onada de solidaritat ciutadana que s’està produint, Rajoy diu que se sent orgullós dels sentiments que estan posant de manifest tants espanyols i que ell mateix està “impactat” per aquesta situació. El president espanyol coincideix amb Colau que l’esperit d’acollida de les víctimes de la violència forma part dels valors europeus, però posa l’èmfasi en què aquest fenomen no es pot solucionar amb “pedaços o mesures a curt termini” i recorda que Espanya ha demanat en diverses ocasions una resposta global de la Unió Europea.

En aquest sentit, Rajoy aposta per treballar amb els països d’origen i de trànsit dels desplaçats forçosos i matisa que cal distingir entre aquests i els migrants econòmics. De manera més concreta, creu que cal impulsar un programa de retorn amb finançament europeu, que promogui la readmissió dels immigrants en situació irregular als seus països d’origen, i ser més eficaços en la lluita contra les màfies.