Aquesta és la carta que ha remès avui Ada Colau al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per demana-li que es comprometi a donar suport als refugiats que fugen de països en conflicte. En la missiva, Colau assegura que el deure de les institucions és estar a l'altura de la solidaritat ciutadana, perquè no es tracta de caritat, si no d'una obligació. També reafirma el compromís de Barcelona per acollir el nombre de refugiats que correspongui amb el tamany i pes econòmic de la ciutat. Colau també adverteix al president espanyol que els ajuntaments necessiten fons i saben que hi ha recursos. La carta reafirma el compromís de Barcelona d'impulsar una xarxa de municipis d'acollida, que va anunciar ahir la mateixa alcaldessa aprofitant la trobada municipalista amb altres set alcaldes sorgits de plataformes ciutadanes. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Refugiados, refugiadas, sed bienvenidas!. Frente al éxodo de miles de refugiados que huyen de les guerras en Siria, Afganistan, Iraq, Eritrea vamos a coordinar una red de ciudades refugio que den pan, techo y dignidad a las miles de familia que huyen de la guerra." A la crida ja s'hi han sumat una llarga llista de municipis i ciutats importants com Madrid. De moment, a Barcelona s'ha duplicat el pressupost per atendre els refugiats que ja hi ha a la ciutat i s'ha creat un correu electrònic perquè els barcelonins puguir oferir la seva ajuda. En només unes hores ja s'han rebut centenars de peticions solidàries. Dilluns es farà una reunió clau entre les entitats implicades, Ada Colau i també s'hi sumarà la Generalitat.

Ada Colau ha reiterat el compromís de Barcelona de convertir-se en ciutat refugi de persones susceptibles de rebre protecció internacional en la carta que ha tramès aquest dissabte al president del Govern espanyol. L’alcaldessa s’ha mostrat impressionada per la resposta ciutadana davant la que, segons l’ACNUR, és la pitjor crisi humanitària després de la Segona Guerra Mundial. L’alcaldessa recorda a Rajoy que és el deure de les institucions “estar a l’altura d’aquesta onada de solidaritat”.

En l’escrit, Colau es compromet a acollir “el contingent de refugiats que correspongui a les dimensions i pes econòmic” de Barcelona, però assegura que també és necessari que l’Estat doni suport “als qui s’ofereixen a ajudar”. En aquest sentit, assegura que “hi ha recursos” i fa referència als més de 521 milions d’euros que la Comissió Europea ha aprovat aquest agost atorgar a l’Estat espanyol en matèria de migració i asil.

L’alcaldessa exigeix transparència en la gestió d’aquests fons, però també aposta per un canvi de política més global en la gestió dels fluxos migratoris. En aquest sentit, proposa que els diners que actualment es dediquen a  protegir les fronteres europees s’inverteixin per atendre les persones que arriben “fugint de la fam, la repressió i les guerres”, i demana a Rajoy que, com a cap del Govern espanyol, transmeti aquesta visió al si de la Unió Europea.

Més de 1.000 barcelonins han ofert la seva ajuda a les persones necessitades de protecció internacional a través del correu electrònic ciutatrefugi@bcn.cat que ha habilitat l’Ajuntament.